VIDEO Prvi let nove kineske rakete "Dugi marš 8"

Kina planira da u narednim godinama razvije rakete "dugi marš 8" koje mogu da se ponovo koriste, slično raketi "falkon" koju proizvodi američka privatna kompanija "Spejs eks"

4546 pregleda 0 komentar(a)
Lansiranje rakete, Foto: Reuters
Lansiranje rakete, Foto: Reuters

Nova kineska raketa nosač "Dugi marš 8" obavila je danas prvi let prema dugoročnom planu razvoja raketa koje mogu da se koriste ponovo da bi se smanjili troškovi i ubrzala lansiranja za komercijalne klijente, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Raketa je lansirana sa južnog kineskog ostrva Hajnan sa pet satelita u 12.37 po lokalnom vremenu, naveli su tamošnji državni mediji.

Kina planira da u narednim godinama razvije rakete "dugi marš 8" koje mogu da se ponovo koriste, slično raketi "falkon" koju proizvodi američka privatna kompanija "Spejs eks".

Kineski mediji nisu precizirali da li će primjerak koji je danas lansiran moći da se ponovo upotrijebi.

Očekuje se da će raketa u budućnosti moći da polijeće i slijeće vertikalno, što znači da će moći da se upotrebljava više od jednog puta.

Cilj Kine je da do 2045. godine uspostavi program sa hiljadama letova godišnje, kojima će u svemir podizati desetine tona tereta i putnike.

Bonus video: