Odmazda za raketiranje: Izraelski avioni napali Gazu

Gađano je zmeđu ostalog postrojenje za proizvodnju raketa i punktovi za obuku koji pripadaju Hamasu, ekstremističkoj organizaciji koja vlada Gazom, saopštila je izraelska vojska

2901 pregleda 2 komentar(a)
Jedan od prethodnih napada na Gazu, Foto: Beta/AP
Jedan od prethodnih napada na Gazu, Foto: Beta/AP

Izraelski avioani napali su rano jutros nekoliko ciljeva u pojasu Gaze pošto su palestinski ekstremisti ispalili sinoć dvije rakete u pravcu južnog Izraela.

Gađano je zmeđu ostalog postrojenje za proizvodnju raketa i punktovi za obuku koji pripadaju Hamasu, ekstremističkoj organizaciji koja vlada Gazom, saopštila je izraelska vojska.

Palestinski mediji su izvijestili da su na istoku Gaza Sitija razbijeni prozori, a izvještaja o žrtvama nije bilo.

U petak uveče ispaljene su rakete na izraelski grad Aškelon na obali Sredozemnog mora, ali ih je presrela protivvazdušna odbrana i ni jedna organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje kojim je prekinuto višemjesečno zatišje.

Raketni napadi i izraelska artiljerijska i odmazda udarima iz vazduha su česti ali su se uveliko prorijedili posljednjih mjeseci zbog pandemije koronavirusa na obje teritorije.

Hamas je tri puta ratovao s Izraelom, a manjih sukoba bilo je bezbroj.

Ta islamska organizacija sada uglavnom poštuje nezvanični prekid vatre s Izraelom.

Hamasovci međutim optužuju Izrael da ne poštuje obaveze na osnovu primirja koje uključuju ublažavanje parališuće blokade palestinske enklave i dozvolu da započnu veliki infrastrukturni projekti.

Bonus video: