Gebrejesus: Epidemije su životna činjenica, svijet da uči od aktuelne pandemije

"Predugo je svijet funkcionisao u ciklusu panike i zanemarivanja. Bacamo novac na jednu epidemiju, a kad se ona završi zaboravimo na nju i ne činimo ništa da spriječimo sledeću", rekao je Gebrejezus, prenosi Glas Amerike

5465 pregleda 3 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Beta/AP
Gebrejesus, Foto: Beta/AP

Pandemija izazvana koronavirusom neće biti poslednja, a epidemije su životna činjenica, poručio je u video poruci generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus.

Svijet mora da uči od pandemije kovida-19 i da se pozabavi bliskim vezama između zdravlja ljudi, životinja i planete, rekao je Tedros u izjavi povodom prvog Međunarodnog dana pripravnosti za epidemije.

"Predugo je svijet funkcionisao u ciklusu panike i zanemarivanja. Bacamo novac na jednu epidemiju, a kad se ona završi zaboravimo na nju i ne činimo ništa da spriječimo sledeću", rekao je Gebrejezus, prenosi Glas Amerike.

On je istakao da svaka zemlja treba da investira u ono što je nazvao "zalihama zaštite" - mogućnost izbjegavanja, otkrivanja i ublažavanja svih vrsta hitnih slučajeva.

Poruka prvog čoveka SZO stigla je dan nakon što je u Evropskoj uniji počelo vakcinisanje protiv koronavirusa, a neke zemlje, poput Rusije, Velike Britanija, Kine i Meksika, krenule su sa vakcinacijom ranije.

Bonus video: