Kina mijenja ustav, Si hoće da ostane predsjednik i posle 2022. godine?

Blumberg navodi da je Si u oktobru, nakon izmjene statuta partije, postao jedan od najmoćnijih vođa u istoriji Kine
1 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.12.2017. 16:15h

Politbiro Komunističke partije Kine će narednog mjeseca raspravljati o predlogu izmjene ustava zemlje, koja bi bila prva izmjena od 2004, objavila je Sinhua.

Blimberg, koji je prenio ovu vijest, navodi da je odluka o tome donijeta na današnjem sastanku koji je vodio kineski predsjednik Si Đinping, ali se ne precizira o kakvim se izmjenama, koji je usvojen 1982. i otada promijenjen pet puta, radi ovoga puta, prenosi Tanjug.

Blumberg navodi da su se, nakon što u oktobru ove godine Si prilikom predstavljanja novog partijskog rukovodstva nije jasno naznačio ko bi mogao da mu bude nasljednik, pojavile spekulacije da bi predsjednik Kine možda želio da ostane na funkciji i posle 2022. godine.

Podsjeća se da, prema sadašnjem ustavu, šef kineske države, može da služi samo dva mandata od po pet godina, dok u slučaju druge dvije Sijeve funkcije - predsjednika partije i komandanta vojske, ne postoje ograničenja.

Blumberg navodi da je Si u oktobru, nakon izmjene statuta partije, postao jedan od najmoćnijih vođa u istoriji Kine i podsjeća da su u izmijenjeni statut unijete najvažnije inicijative koje je Si pokrenuo u prvih pet godina na vlasti, od kampanje za borbu protiv korupcije do Inicijative "Pojas i put".

Bonus video: