Tramp vršio pritisak na izborne zvaničnike iz Džordžije

"Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo da nađem 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi“, kaže Tramp u razgovoru

16863 pregleda 1 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp vršio je pritisak na zvaničnika savezne države Džordžije, nadležnog za izbore, da "nađe" dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi, pokazuje snimak telefonskog razgovora do kojeg je došao list Vašington Post.

Vašington Post je objavio djelove sat vremena dugog telefonskog razgovora između Trampa i državnog sekretara Džordžije Breda Rafensbergera, takođe republikanca, navodeći da se Tramp naizmjenično dodvoravao, molio i prijetio Rafensbergeru neodređenim krivičnim posljedicama u pokušaju da poništi svoj izborni poraz od izabranog predsjednika Džoa Bajdena u toj državi.

List navodi da su Rafensberger i njegov savjetnik tokom cijelog razgovora odbacivali Trumpove tvrdnje i odgovorili predsjedniku da se oslanja na osporene teorije zavjera o izborima koji su bili pošteni i ispravni, prenosi agencija Hina. Audio isječci koje je list objavio to i potvrđuju.

"Narod Džordžije je ljut, ljudi u zemlji su bijesni“, rekao je Tramp, po dijelu snimka koji je na svojim internet stranicama objavio list.

"Nema ništa lošeg, znate, ako kažete da ste se preračunali", rekao je.

"Gledajte, sve što želim je ovo. Želim samo da nađem 11.780 glasova, što je jedan više nego što imamo. Zato što smo pobijedili u državi“, kaže Tramp u razgovoru istrajavajući da "nema šanse" da je izgubio u Džordžiji.

Bijela kuća nije željela da komentariše snimak, a na zahtjev agencije Rojters za komentar još nije odgovorio ni Rafensbergerov kabinet. Komentar nije imao ni Bajdenov kabinet.

Džordžija je jedna od nekoliko ključnih država na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra u kojima je Tramp izgubio od Bajdena. Tramp od tada iznosi neutemeljene tvrdnje o izbornim prevarama u tim državama nastojeći da preokre rezultat.

Bonus video: