Pompeo: Dokumenti Izraela o Iranu autentični

Dokumenta pokazuju da je Iran "godinama imao tajni program nuklearnog oružja", istovremeno demantujući da želi da dođe do takve vrste oružja, naglasio je Pompeo
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Beta-AP
Majk Pompeo, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 01.05.2018. 08:57h

Tajna dokumenta o nuklearnom programu Irana, do kojih je došao Izrael, pokazuju da je Teheran lagao, rekao je američki državni sekretar Majkl Pompeo.

Pompeo je istakao da te informacije ukazuju da nuklearni sporazum, koji su potpisali Iran i šest svjetskih sila 2015. godine, nije zasnovan na dobrim namjerama, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

"Dokumenta koja je dobio Izrael iz Irana pokazuju bez ikakve sumnje da iranski režim nije govorio istinu. Procjenjujemo da su dokumenta koja smo razmotrili autentična", naveo je Pompeo u saopštenju.

Američki državni sekretar je naveo da SAD "procjenjuju šta otkriće iranskih tajnih dokumenata znači za budućnost".

AP dodaje da je Pompeo kazao da je "lično pregledao" mnoge od tih dokumenata.

Dokumenta pokazuju da je Iran "godinama imao tajni program nuklearnog oružja", istovremeno demantujući da želi da dođe do takve vrste oružja, naglasio je Pompeo.

"To znači da sporazum nije zasnovan na osnovama dobrih namjera ili transparentnosti, već na lažima Irana", zaključio je Pompeo.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu objavio je sinoć da je njegova vlada došla do "pola tone" tajnih iranskih dokumenata koji pokazuju da je Teheran imao program nuklearnog naoružanja.

On je to nazvao "velikim obavještajnim dostignućem" i istakao da ta dokumenta pokazuju da je Iran lagao u vezi sa svojim nuklearnim ambicijama prije nego što je 2015. godine potpisao takozvani nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Iran negira da je ikada težio da se "opskrbi" nuklearnim oružjem.

Netanijahu je rekao da je Izrael nedavno otkrio 55 hiljada dokumenata i 183 kompakt-diskova sa informacijama iz iranskih "nuklearnih arhiva".

Izraelski premijer je rekao da je taj materijal pun okrivljujućih dokaza koji pokazuju da je iranski program, pod nazivom "Projekat Amad", imao za cilj razvijanje nuklearnog oružja.

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da predstavljanje dokumenata, za koje izraelski premijer tvrdi da dokazuju da je Iran lagao o svojim nuklearnim ambicijama, i drugi nedavni događaji pokazuju da je bio "100 odsto" u pravu kada je riuječ o Iranu.

Tramp je pohvalio Netanijahuovo predstavljanje dokumenata navodeći da je gledao dio tog predstavljanja i da je bilo "dobro".

Predsjednik SAD je poručio da ponašanje Irana "jednostavno nije prihvatljiva situacija".

Tramp je odbio da kaže da li će povući SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, ali je dodao da bi i dalje mogao, ukoliko se SAD povuku, da pregovara o "pravom sporazumu".

Američki predsednik naglasio je i da povlačenje SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma ne bi imalo negativan uticaj na njegove predstojeće razgovore o nukleranom oružju sa Sjevernom Korejom.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif izjavio je da su optužbe Izraela o nuklearnim ambicijama Teherana "stare optužbe", kojima se u prošlosti bavila Međunarodna agencija za atomsku energiju.

"Tramp skače na iznošenje starih tvrdnji, kojima se već bavila IAEA, kako bi poništio sporazum. Baš zgodno", naveo je Zarif na svom nalogu na Tviteru.

Tramp do 12. maja treba da donese odluku o tome da li će se povući iz međunarodnog sporazuma sa Iranom, dok Netanijahu predvodi pozive Trampu da se povuče.

Bonus video: