EU osuđuje i čeka saopštenje IAEA; Netanjahu: Dokaz da Iran razvija nuklearno oružje

Prema posljednjem izvještaju IAEA, Teheran obogaćuje uranijum do 4,5 odsto dok je dozvoljeni nivo prema sporazumu 3,67 odsto

2878 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) osudila je danas obogaćivanje uranijuma do 20 odsto koje je Iran najavio i dodala da to predstavlja veliko odstupanje od sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

EU je navela da čeka saopštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prije donošenja odluke o nekim eventualnim mjerama.

IAEA je 1. januara saopštila da su je iranske vlasti obavijestile da planiraju proizvodnju obogaćenog uranijuma do 20 odsto što je znatno iznad praga dozvoljenog prema sporazumu.

Ta agencija još nije potvrdila da su iranske vlasti počele ta proces, dok je agencija AP, pozivajući se na iranske vlasti, javila da je Iran danas počeo proces obogaćivanja uranijuma u podzemnom pogonu.

Prema posljednjem izvještaju IAEA, Teheran obogaćuje uranijum do 4,5 odsto dok je dozvoljeni nivo prema sporazumu 3,67 odsto.

Iranski parlament nedavno je donio odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma poslije ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha.

Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom pogramu.

U međuvremenu su SAD izašle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu.

Netanjahu: Dokaz da Iran razvija nuklearno oružje

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je obogaćivanje uranijuma do 20 odsto iranski potez kojim se krši nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine i da dokazuje da Iran razvija nuklearno oružje, prenijeli su izraelski mediji.

Netanjahu
Netanjahufoto: AP

"Odluka Irana da nastavi da krši svoje obaveze, poveća obogaćivanje i promoviše podzemna postrojenja za industrijsko obogaćivanje uranijuma ne može se objasniti ni na koji drugi način osim željom da nastavi ostvarivanje svog cilja razvoja vojnog nuklearnog programa", rekao je izraelski lider koji se protivio pomenutom sporazumu.

Netanjahu je istakao da Izrael, koji ima svoj program nuklearnog oružja, a čije postojanje izraelski lideri nikada nisu potvrdili, ni porekli, neće dozvoliti da Iran proizvede nuklearno oružje.

Iran je počeo obogaćivanje uranijuma do 20 odsto u podzemnom objektu, rekao je danas portparol iranske vlade.

Državna novinska agencija IRNA prenijela je izjavu Ali Rabeija da je predsednik Hasan Rohani dao nalog za tu proizvodnju u podzemnom postrojenju Fordo.

Bonus video: