Kuvajt: Saudijska Arabija će ukinuti višegodišnju blokadu Katara

Ministarstvo spoljnih poslova Kuvajta navelo je da će Saudijska Arabija večeras otvoriti vazdušnu, kopnenu i morsku granice prema Kataru, prenijela je državna kuvajtska novinska agencija

16777 pregleda 67 reakcija 2 komentar(a)
Detalj iz Dohe, glavnog grada Katara, Foto: Shutterstock
Detalj iz Dohe, glavnog grada Katara, Foto: Shutterstock

Kuvajt je danas objavio da će Saudijska Arabija ukinuti višegodišnju blokadu Katara i otvoriti granice prema toj zemlji, što je prvi korak ka okončanju krize u Persijskom zalivu.

Ministarstvo spoljnih poslova Kuvajta navelo je da će Saudijska Arabija večeras otvoriti vazdušnu, kopnenu i morsku granice prema Kataru, prenijela je državna kuvajtska novinska agencija.

"Dogovoreno je da se otvore vazdušni prostor, kopnene i pomorske granice između države Katara i Kraljevine Saudijske Arabije, počevši od večeras", naveo je ministar vanjskih poslova Kuvajta, Ahmed Naser Al-Mohamed Al-Sabah, dodajući kako je postignut dogovor o dijalogu na rješavanju svih pitanja između Katara i Saudijske Arabije, javlja Anadolija.

Kuvajt je posrednik između Katara i četiri arapske zemlje koje su sredinom 2017. godine uvele embargo toj zemlji, tvrdeći da Doha podržava islamističke grupe u regionu i da održava bliske veze s Iranom.

Objava o ukidanju saudijskog embarga dolazi uoči sjutrašnjeg samita lidera arapskih zemalja Persijskog zaliva.

Očekuje se da će lider Katara prisustvovati takvom samitu prvi put od uvodjenja embarga.

Katar odbacio sve optužbe

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat 5. juna 2017. godine optužili su Katar da podržava terorističke grupe, te prekinuli sve diplomatske odnose s ovom zemljom i uveli ekonomski embargo.

Katar je odbacio sve optužbe tih zemalja, a došlo je do krize u Zalivu.

Kuvajt je od početka krize posredovao kako bi bilo postignuto rješenje.

Bonus video: