"proces proizvodnje treba da postane potpuno stabilan"

Iranska organizacija za atomsku energiju: Od sada proizvodimo uranijum obogaćen do 20 odsto

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što je novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine

5230 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran od sada proizvodi obogaćeni uranijum do 20 odsto, potvrdio je danas portparol Iranske organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi.

"Oko 19.00 (ponedjeljak u 15.30 GMT) dostigli smo proizvodnju od 20 odsto", rekao je Kamalvandi u intervjuu koji je prenijela iranska državna televizija.

On je dodao da poslije dostignutih 20 odsto proces proizvodnje takvog uranijuma treba da postane potpuno stabilan.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Iran pokrenuo postupak proizvodnje obogaćenog uranijuma do 20 odsto u ​​fabrici Fordo, što je novo kršenje nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. godine.

Iranski parlament nedavno je donio odluku o povećanju nivoa obogaćivanja uranijuma poslije ubistva iranskog fizičara Mohsena Fahrizadeha.

Iran sumnja da je Izrael iza ubistva naučnika.

Sporazumom je iransko obogaćivanje uranijuma ograničeno na 3,67 odsto, što je dovoljno da bi se pokretale nuklearne elektrane.

Da bi bio pogodan za atomsku bombu, uranijum treba da bude obogaćen do oko 90 odsto.

Međutim, naučnici tvrde da kada se uranijum jednom obogati do 20 odsto, vrijeme potrebno da se dostigne 90 odsto se prepolovljava.

Iran je ranije obogaćivao uranijum do 20 odsto.