"nećemo odustati"

Tramp okupljenim pristalicama rekao da nikad neće priznati poraz

"Mi smo pobijedili izbore, i pobijedili smo ubjedljivo", rekao je on suprotno svim dokazima i u nedostatku dokaza u prilog njegovoj pretpostavci o izbornim prevarama

22308 pregleda 5 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp rekao je danas da "nikad" neće priznati poraz, dvije nedjelje od preuzimanja dužnosti demokrate Džoa Bajdena.

"Nikad nećemo odustati. Nikad nećemo priznati poraz", rekao je Tramp pred skupom njegovih pristalica blizu Bijele kuće, prenosi Frans pres.

"Mi smo pobijedili izbore, i pobijedili smo ubjedljivo", rekao je on suprotno svim dokazima i u nedostatku dokaza u prilog njegovoj pretpostavci o izbornim prevarama.

Demonstranti su pozdravili Trampa i planiraju da odu do Kapitol hila gdje će Kongres glasati da potvrdi ili ospori rezultate glasanja elektorskog koledža o izboru predsjednika. Tramp je rekao da će hodati sa masom.

Pozvao je svog potpredsjednika Majka Pensa da ne potvrdi pobjedu Džoa Bajdena na vanrednoj sjednici Kongresa, i rekao da su republikanski članovi Kongresa "slabi" i "jadni".

"Ako Majk Pens uradi pravu stvar, mi pobjeđujemo izbore. Ako to ne uradi to će biti tužan dan za našu zemlju", rekao je odlazeći predsjednik pred masom svojih pristalica u Vašingtonu.

Tim riječima je nagovijestio da sumnja u stav svog potpredsjednika na toj sjednici.

Majk Pens treba da predsjedava na zajedničkoj sjednici Kongresa na kojoj treba zvanično da se potvrde glasovi elektorskog koledža u prilog Džoa Bajdena. Njegova uloga je strogo protokolarna.

Pens nema ovlašćenja da blokira proces potvrde elektorskih glasova. Prema Ustavu Pens nema takvo ovlašćenje da izrazi protivljenje, to rade članovi Predstavničkog doma i Senata, a takođe su elektori u saveznim državama izabrani u skladu sa zakonima tih država a ne prevarom.

Preporučujemo za Vas