Kako Tramp može biti proglašen nesposobnim i uklonjen sa funkcije

Nekoliko članova Kongresa iz redova demokrata pozvalo potpredsjednika Pensa da proglasi Trampa “nespremnim“ da ostane na mjestu predsjednika

7271 pregleda 4 komentar(a)
Nije osudio pristalice za napad u zgradu Kapitola: U neredima stradale četiri osobe, Foto: Reuters
Nije osudio pristalice za napad u zgradu Kapitola: U neredima stradale četiri osobe, Foto: Reuters

Sve su glasniji pozivi u Sjedinjenim Američkim Državama da odlazeći predsjednik Donald Tramp bude uklonjen sa funkcije, nakon što nije osudio svoje pristalice za upad u zgradu Kapitola, gdje su poslanici bili okupljeni kako bi odobrili imenovanje Džoa Bajdena za novog predsjednika države. U neredima su stradale četiri osobe.

Medijska mreža ABC, koja se poziva na više izvora direktno upoznatih s dešavanjima, javlja kako je nekoliko članova Trampovog kabineta razgovaralo o potezu bez presedana i korišćenju Člana 4. 25. amandmana Ustava, dok je nekoliko članova Kongresa iz redova Demokratske stranke pozvalo potpredsjednika Majka Pensa da proglasi Trampa “nespremnim“ da ostane na mjestu predsjednika.

Dvadeset peti amandman je ratifikovan 1967. godine i usvojen nakon ubistva predsjednika Džona F. Kenedija 1963. godine. On reguliše pitanje sukcesije predsjednika i njegove eventualne nesposobnosti.

Član 4. se odnosi na situacije kada predsjednik nije u stanju da obavlja dužnosti, ali ne želi da dobrovoljno odstupi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predlagači 25. amandmana jasno su namjeravali da se on primijeni kada je predsjednik onesposobljen zbog fizičke ili mentalne bolesti, kažu stručnjaci. Neki teoretičari takođe tvrde da bi se to moglo i šire primijeniti na predsjednika čija nesposobnost da vrši funkciju može imati opasne posljedice.

Da bi se pribjeglo 25. amandmanu, Pens i većina Trampovog kabineta morali bi da izjave da Tramp nije u stanju da obavlja dužnosti predsjednika i da ga smijene. U slučaju tog scenarija, Pens bi preuzeo funkciju.

Tramp bi mogao naknadno da izjavi da je sposoban da nastavi da vrši predsjedničku funkciju. Ako Pens i većina kabineta ne bi osporila tu odluku, Tramp bi se u tom slučaju vratio na dužnost. Međutim, ako bi doveli u pitanje tu Trampovu namjeru, o tom pitanju bi potom odlučivao Kongres, ali bi Pens do tada nastavio da djeluje kao predsjednik.

Da bi se Tramp uklonio sa funkcije, bila bi potrebna dvotrećinska većina oba doma. Međutim, Predstavnički dom, koji je pod kontrolom demokrata, mogao bi jednostavno da odloži glasanje o suštinskom sporu dok se Trampov mandat ne završi, rekao je za Rojters Pol Kampos, profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Koloradu, prenosi RSE.

On je istakao rekao da bi 25. amandman bio odgovarajući način za uklanjanje Trampa sa funkcije i da je njegova prednost što je brži od impičmenta.

"Pens bi mogao odmah da postane predsjednik, dok bi impičment i presuda (u Senatu) mogli da potraju najmanje nekoliko dana", rekao je Kampos.

Bonus video: