Irak izdao nalog za Trampovo hapšenje zbog ubistva Sulejmanija

Sulejmani je bio komandant jedinica "Kads" pri iranskim Čuvarima revolucije, za akcije van Irana

4000 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Iračko pravosuđe saopštilo je danas da je izdalo nalog za hapšenje odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa zbog povezanosti sa atentatom na iranskog generala Kasima Sulejmanija i zamjenika komandanta šiitskih snaga Abu Mehdi al-Mohandis prošle godine u Bagdadu.

Nalog je izdao sudija Istražnog sudu u Bagdadu koji je vodio istragu američkog napada dronom u kojem su ubijeni general Kasim Sulejmani i Abu Mehdi al-Mohandis, saopštila je kancelarija suda za sardnju sa medijima. Sulejmani i al Mohandis ubijeni su kod aerodroma u Bagdadu januara prošle godine.

Al-Muhandis je bio zamjenik komandanta iranske državne paravojske "Snage narodne mobilizacije", krovne grupe sastavljene od niza milicija, uključujući grupe koje podržava Iran, formirane za borbu protiv grupe Islamska država.

Sulejmani je bio komandant jedinica "Kads" pri iranskim Čuvarima revolucije, za akcije van Irana.

Nalog za hapšenje odnosi se na optužbu za ubistvo s predumišljajem, za koje je predviđena smrtna kazna. Malo je vjerovatno da će biti sproveden taj nalog kojim ima simboličan značaj dvije nedjelje prije isteka Trampovog mandata.

Odluka o izdavanju naloga "doneta je nakon što izjave tužilaca porodice Abu Mehdija al-Mohandisa", navodi se u saopštenju Vrhovnog savjeta sudstva.

Istraga ubistava je još u toku, naveo je sud.

Ubistva su izazvala diplomatsku krizu između SAD i Irana i gnjev šiitskih poslanika na čiju je inicijativu irački palament usvojio rezoluciju o protjerivanju stranih trupa iz zemlje.

Grupe koje podržava Iran pojačale su napade na američko predstavništvo u Iraku, što je dovelo Vašington do toga da zaprijeti da će da zatvori svoju diplomatsku misiju u Bagdadu.

Bonus video: