Kako su bezbjednosni propusti omogućili upad rulje u Kapitol

Uprkos brojnim upozorenjima da bi protesti Trampovih pristalica mogli prerasti u nasilje, policija Kapitola nije unaprijed tražila pomoć da obezbijedi zgradu

59645 pregleda 51 reakcija 36 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Krvavi haos u američkom Kapitolu u srijedu desio se kada je rulja Trampovih pristalica probila kordon policijskih snaga koje obezbjeđuju taj zakonodavni kompleks. Policijski zvaničnici su to opisali kao katastrofalni propust u pripremi, piše Rojters.

Opsada zgrade u kojoj su smješteni američki Senat i Predstavnički dom predstavlja jedan od najtežih bezbjednosnih propusta u novijoj istoriji SAD, kazali su Rojtersu sadašnji i bivši policijski zvaničnici. Jedan od najprepoznatljivijih simbola američke moći pretvoren je u poprište političkog nasilja.

Brojne bezbjednosne agencije prave detaljne bezbjednosne planove za događaje poput predsjedničke inauguracije, ali je bilo daleko manje planiranja povodom obezbjeđivanja zajedničkog zasjedanja Kongresa u srijedu, povodom ratifikovanja rezultata predsjedničkih izbora 2020, kazali su zvaničnici. Takav propust se desio uprkos jasnim znacima upozorenja na potencijalno nasilje vatrenih pristalica predsjednika Donalda Trampa, podstaknutih njegovim neosnovanim optižbama o krađi izbora i nadom da će blokirati inauguraciju novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena, navodi britanska agencija.

Obezbjeđivanjem se prvobitno skoro potpuno bavila samo policija Kapitola, koja broji dvije hiljade pripadnika, pod kontrolom je Kongresa i posvećena je zaštiti kompleksa od 126 hektara. Iz do sada nepoznatih razloga, drugi ogranci ogromnog bezbjednosnog aparata vlade SAD nisu pritekli u pomoć dok su izgrednici satima opsjedali sjedište Kongresa. Kapitol se nalazi nedaleko od mjesta gdje je Tramp u govoru neposredno prije nereda rekao da su izbori bili nečuveni napad na demokratiju i pozvao pristalice da dođu do Kapitola u maršu "Spasimo Ameriku".

Kapitol Hil
foto: Reuters

Brojanju elektorskih glasova u Kongresu, koje je inače formalnost, prethodile su nedjelje prijetnji na društvenim mrežama da bi planirani protesti Trampovih pristalica mogli prerasti u nasilje. Uprkos tome, policija Kapitola nije od drugih federalnih agencija, poput Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, unaprijed tražila pomoć da obezbijedi zgradu, rekao je Rojtersu jedan visoki zvaničnik. A Nacionalna garda, koju je pozvala gradonačelnica, mobilisana je tek duže od sat pošto su demonstranti prvi put probili barikade.

Rojters navodi da je to u oštroj suprotnosti sa situacijom tokom ljetošnjih protesta protiv policijske brutalnost u Vašingtonu i drugim američkim greadovima, kada je Trampova administracija agresivno angažovala te agencije.

Pripadnici policije Kapitola su obučeni da drže demonstrante dalje od mermernih stepenica zgrade, ali kompleks iz 19. vijeka ima toliko prozora i vrata da ih je teško sve obezbijediti, kazao je Terens Gejner, nekadašnji šef policije Kapitola, a kasnije glavni policijski zvaničnik američkog Senata.

"Kada su izgubili kontrolu nad stepenicama, izgubili su i vrata i prozore," rekao je Gejner.

"Bio sam ubijeđen da je nemoguće upasti u Kapitol. Imam ogromno povjerenje u muškarce i žene koji obezbjeđuju zgradu Kongresa, ali sada se mora utvrditi odgovornost i detaljno analizirati šta je pošlo naopako".

Kapitol Hil
foto: Reuters

Zakonodavci u zgradi smatraju da je do istorijskog bezbjednosnog propusta došlo zbog nedovoljne pripremljenosti. "Mislim da je policija uradila dobar posao s obzirom na okolnosti, ali se očigledno nije dovoljno planiralo," rekao je član Predstavničkog doma Vinsente Gonzales, demokrata iz Teksasa.

On je ocijenio da je dugo planirani protest trebalo da podrazumijeva prisustvo velikog broja policajaca.

Neki demokratski članovi Kongresa su, iz straha od izbijanja nasilja, duže od nedjelju dana pokušavali da izvrše pritisak na agencije kako bi dobili informacije o prijetnjama ili kontramjerama, rekao je Rojtersu izvor iz Kongresa. Međutim, nije bilo znakova da bilo ko prikuplja ozbiljne obavještajne podatke o mogućim neredima ili da planira da im se suproststavi, kazao je taj izvor.

Policijske agencije u američkoj prijestonici, inače, nedjeljama ili mjesecima prave planove za velike proteste, rekao je Rojtersu bivši zvaničnik Ministarstva pravde. Zvaničnici iz nekoliko desetina agencija, uključujući lokalnu policiju, policiju Kapitola, Tajnu službu, obično se okupljaju u ogranku FBI u Vašingtonu, gdje koordiniraju svoju reakciju. Međutim, nije jasno koliko se planiralo uoči jučerašnjeg događaja.

Visoki zvaničnik federalne policije, upućen u planiranje za zaštitu drugih federalnih lokacija u srijedu, uključujući mjesto na kojem je Tramp održao govor, rekao je da ga je šokirala nespremnost policije Kapitola.

"To nije smjelo da se desi. Svi smo unaprijed znali da ti ljudi stižu ... primarna uloga policije Kapitola je da obezbjeđuju zgradu, tako da je teško shvatiti zašto nije bila bolje pripremljena", rekao je zvaničnik koji je insistirao da ostane anoniman.

O izazovima obezbjeđivanja Kapitola raspravljalo se godinama, a Gejner je 2013. predložio postavljanje ograde koja bi spriječila masovne najezde. Ta ideja je odbačena jer su članovi Kongresa željeli da ostave prilaz za javnost, kako kompleks ne bi izgledao kao utvrđenje, ispričao je Gejner za Rojters.

Tramp je na Tviteru obećao "divlji" događaj kako bi preinačio poraz na novembarskim izborima, čime je očigledno ohrabrio pristalice da djeluju.

"Dosta je naša zemlja trpjela, ne možemo to više dozvoliti", rekao je Tramp u obraćanju pristalicama u srijedu. "Morate pokazati snagu, morate biti jaki." Bijela kuća nije odgovorila na zahtjeve Rojtersa za komentar povodom Trampove uloge u inspirisanju nasilnih protesta ili o bezbjednosnom fijasku u Kapitolu.

Dva američka zvaničnika su kazala da su se vlasti prijestonice nadale da će izbjeći militarizovani odgovor u danima prije protesta. Oni su strahovali da se ne ponove scene iz žestokog federalnog odgovora na proteste protiv rasizma ispred Bijele kuće u junu. Kazali su da nije jasno zašto je lokalnoj policiji trebalo toliko vremena da stigne u Kapitol.

Jedan vojni zvaničnik je rekao da je gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauser pozvala trupe Nacionalne garde oko 14 sati. To je bilo otprilike 45 minuta nakon što su izgrednici probili prvu barikadu. Vršilac dužnosti ministra odbrane Kris Miler je aktivirao puni stastav Nacionalne garde Distrikta Kolumbija oko 14.30, rekao je taj zvaničnik.

Kapitol je do tada već bio blokiran. U rotondi, prostoriji ispod kupole Kapitola, dijelile su se gas maske. Policija je evakuisala potpredsjednika Majka Pensa i članove Predstavničkog doma i Senata. Policija je upotrijebila biber sprej i suzavac protiv demonstranata. Oni su pokušali da namještajem zabarikadiraju vrata, ali su ubrzo izgubili bitku.

Kapitol Hil
foto: Reuters

Podsjećajući na brojna upozorenja u danima prije protesta, Rojters navodi da su mnoge Trampove pristalice koje su došle u prijestonicu dijelile planove i organizovale se na društvenim mrežama kao što je Parler, platforma poput Tvitera koja privlači desničarske ekstremiste.

U nekim objavama se govorilo o ilegalnom unošenju oružja u Vašington. U objavi na Parleru, lider grupe ultradesničarskih ekstremista Praud bojs, Enrike Tario, obećao je prisustvo te grupe na jučerašnjem okupljanju. Tario je uhapšen u ponedjeljak u Vašingtonu zbog uništavanja imovine tokom protesta prošlog mjeseca i posjedovanja šaržera vatrenog oružja. Izjasnio se da nije kriv, ali mu je u utorak naređeno da napusti grad.

Na Tviteru je, počev od 1. januara, bilo 1.480 objava sa naloga povezanih sa pokretom teorije zavjere Kjuanon (QAnon) koje su se odnosile na Trampov miting 6. januara i pominjale nasilje, rekao je Rojtersu bivši obavještajni zvaničnik koji prati aktivnosti eskremista na društvenim mrežama. Među njima je bio poziv "patriotama da ustanu".

Nil Tragmen, bivši obavjaštajni zvaničnik policije Kapitola, smatra da je jučerašnja invazija na Kapitol nepojmljiva. Dodao je da se te snage obično pripremaju za puno manje grupe po pravilima osmišljenim da dozvole maksimalno izražavanje prava slobode govora.

"Svjedoci smo nečega o čemu nismo ni sanjali. Nisam siguran da bi bilo koji šef policije mogao drugačije da izađe na kraj sa ovim."

On je okrivio Trampa za podsticanje nereda. "Ovo nije više samo protest. Prešli su granicu. Ovo je terorizam."

Bonus video: