Sramota, napad na demokratiju: Kao izvještaj iz nesrećne zemlje - Trampov poklon jer mu je uskraćen mandat

Zajedničko zasijedanje dva doma Kongresa trebalo je da bude ritual američke demokratije s proglašenjem Bajdenove pobjede poslije objavljivanja rezultata elektorskih glasova, ali je na kraju bila "sramota", ističu urednici njujorškog lista, dodajući da Trampovo odbijanje da prihvati poraz i lažna nada koju daje svojim pristalicama, potvrđuju najgore što su njegovi kritičari govorili o njemu

19271 pregleda 66 reakcija 13 komentar(a)
Trampove pristalice u Kapitolu, Foto: Reuters
Trampove pristalice u Kapitolu, Foto: Reuters

Upad nasilnih pristalica predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa u Kongres u vrijeme ceremonijalnog potvrđivanja izborne pobjede Džozefa Bajdena predstavlja "sramotu" i "napad na američku demokratiju" za koji su odgovorni odlazeći predsjednik, ali i djelovi Republikanske stranke koji su ga podržavali u osporavanju izbornih rezultata, ocjenjuju uticajni američki listovi, dok neki i traže da Tramp bude opozvan ili smijenjen dvije nedjelje prije završetka mandata.

Kako prenosi danas Radio Slobodna Evropa (RSE), upad demonstranata u Kongres - što zvuči poput izvještaja nekog stranog dopisnika iz nesrećne zemlje - bio je Trampov oproštajni poklon Vašingtonu i SAD jer mu je uskraćen drugi mandat, ocjenjuje u uredničkom komentaru Volstrit džurnal.

Zajedničko zasijedanje dva doma Kongresa trebalo je da bude ritual američke demokratije s proglašenjem Bajdenove pobjede poslije objavljivanja rezultata elektorskih glasova, ali je na kraju bila "sramota", ističu urednici njujorškog lista, dodajući da Trampovo odbijanje da prihvati poraz i lažna nada koju daje svojim pristalicama, potvrđuju najgore što su njegovi kritičari govorili o njemu.

Bajden će postati predsjednik 20. januara i do tada policija treba da uspostavi red s onoliko snage koliko je potrebno, dok republikanci posebno treba da govore protiv prestupa i nasilja.

A što se Trampa tiče, uredništvo Volstrit džurnala je pozajmilo riječi upućene britanskom premijeru Nevili Čembrlenu 1940: "U ime Boga, odlazi".

Tramp i njegove republikanske kolege koje su ga podržavale u višemjesečnom negiranju odluke glasača u novembru, podstakli su nasilni napad na sjedište vlade koju vode i zbog toga moraju snositi posljedice, naglašavaju urednici Njujork tajmsa.

Tramp mora odgovarati - postupkom opoziva ili krivičnim progonom - a isto važi i za njegove pristalice koji su izvršili nasilje.

Čelnici Republikanske stranke takođe snose mjeru odgovornosti za napad na Kapitol, naglašava Njujork tajms i dodaje da su mnogi učestvovali u širenju laži o izborima nastojeći da potkopaju povjerenje javnosti u demokratiju.

Iako će 6. januar ostati zapamćen kao mračan dan, pitanje je da li je Amerika i poslije Trampovog mandata silazi u još mračniju i podijeljeniju epohu.

Republikanski političari imaju moć i odgovornost da ispišu drugačiji put tako što će prestati s retoričkim napadima na američku demokratiju i ustati u odbranu nacije kojoj su se zakleli, zaključuje Njujork tajms.

Urednici Vašington posta takođe ocjenjuju da najveću odgovornost za napad na Kongres i čin pobune leži na Trampu koji je pokazao da pred kraj mandata predstavlja ozbiljnu prijetnju američkoj demokratiji i da bi trebalo da bude smijenjen.

Predsjednik nije sposoban za obavljanje dužnosti narednih 14 dana, ističe list dodajući da svake sekunde u kojoj zadrži golema ovlašćenja predsjedništva, Tramp predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti.

List dodaje da bi potpredsjednik Majk Pens trebalo odmah da okupiti vladu pozivajući se na 25. amandman na ustav, koji navodi da potpredsjednik i većina administracije mogu privremeno smijeniti predsjednika s dužnosti.

Pens bi mogao izjaviti da Tramp nije u stanju da izvršava dužnosti i tako preuzeti dužnost dok 20. januara ne bude inaugurisan predsjednik Bajden.

Ako to ne učini, ističe Vašington post, republikanci moraju obuzdati predsjednika.

Do pobune je došlo upravo u trenutku kad su mnogi istaknuti republikanci, uključujući čelnika većine u Senatu Miča Mekonela napokon osudili Trampovu antidemokratsku kampanju.

Sada kad su ulozi jasni, Mekonel i svi drugi republikanci, od kojih gotovo svi snose krivicu za ono što se dogodilo u srijedu, imaju glavnu odgovornost za naciju: zaustavljanje Trampa i vraćanje vjere u demokratiju.

To je, dodaje list, započelo u srijedu uveče nastavkom sjednice Kongresa i nastavkom prebrojavanja elektorskih glasova.

Postoji duboka zabrinutost zbog toga što bi američki čelnik mogao učiniti u preostale dvije sedmice mandata, a pitanje je i koliko će republikanaca i dalje podržavati Trampov narativ o "ukradenim izborima", piše Fajnenšel tajms.

Uprkos tome što se dogodilo u srijedu, naglašava londonski list, Tramp još ima odanost mnogih ljudi u uniformi kojima komanduje.

Jedan od razloga zašto su se njegove pristalice tako lako probile u Kongres je taj što su mnogi policajci s Kapitol hila očito bili saosjećajni.

Neki su čak snimali selfije s nasilnim demonstrantima unutar zgrade Kapitola što je, dodaje Fajnenšl tajms, suprotno od načina na koji su tretirani demonstranti pokreta "Crni životi znače" prošlog juna.

Dok je policija Kapitol hila sklanjala senatore na sigurno, senator Mit Romni, rijetki republikanski glas koji je i ranije upozoravao na Trampovu autoritarnost, govorio je kolegama iz stranke "To ste dobili".

Romni je, zaključuje list, govorio u ime stranke koja je nekada brinula o ustavu, zakonu i redu, ugledu Amerike u svijetu i uljudnosti u politici.

Oni koji su uložili puno uloga u Trampa sada su vezani za njegovu nasilnu gomilu. Možda nisu očekivali da će događaji postati tako mračni, ali to je bila kocka na koju su igrali, zaključuje Fajnenšel tajms.

Bonus video: