razgovarala s načelnikom generalštaba

Pelosi: Spriječiti nestabilnog predsjednika da pristupi šiframa za nuklearni napad

Predsjedavajuća Predstavničkog doma je navela da situacija sa "mentalno neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija nego što jeste"

7291 pregleda 9 komentar(a)
Pelosi, Foto: Reuters
Pelosi, Foto: Reuters

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da je razgovarala sa načelnikom Generalštaba američke vojske Markom Milijem o sprječavanju odlazećeg šefa države Donalda Trampa da pokrene vojne akcije ili nuklearni napad.

Pelosi, predstavnica Demokratske stranke, rekla je članovima Kongresa da je sa Milijem razgovarala o "dostupnim mjerama za sprječavanje nestabilnog predsjednika da započne vojna neprijateljstva ili da pristupi šiframa i naredi nuklearni napad", navodi Asošiejted pres.

Navela je da situacija sa "ovim mentalno neuravnoteženim predsjednikom ne može biti opasnija nego što jeste".

Pelosi se večeras sastala sa demokratama iz donjeg doma Kongresa da razmotre pokretanje postupka opoziva republikanca Trampa, uprkos tome što mu mandat ističe 20. januara.

Izvori agencije AP navode da je Pelosi na sastanku rekla da joj je Mili kazao da se "preduzimaju koraci koji bi spriječili Trampa da pokrene nuklearni napad".

Juče su Pelosi i lider demokrata u Senatu Čak Šumer pozvali odlazećeg američkog potpredsjednika Majka Pensa i ministre da se pozovu na 25. amandman na Ustav SAD i odmah smijene Trampa.

Prema 25. amandmanu, potpredsjednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bijele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsjednik SAD smjesta postao šef države.

Demokrate žele da smijene Trampa pre 20. januara, optužujući ga da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su u sredu veče upale u Kongres SAD i držale ga četiri sata pod okupacijom. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Troje poslanika demokrata u Predstavničkom domu planira da u ponedjeljak pokrene postupak opoziva Trampa, javio je AP, pozivajući se na upućene izvore.

Ako do toga dođe, donji dom Kongresa, u kojem demokrate imaju većinu, sredinom sljedeće sedmice bi mogao da glasa o opozivu Trampa.

On time ne bi bio smijenjen sa mesta predsjednika, već bi išao na suđenje u Senat.

Ako bi ga i Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Tramp bi u tom slučaju bio jedini američki predsjednik čiji je opoziv dva puta izglasao Predstavnički dom Kongresa.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na suđenju u januaru prošle godine.