SZO pozvala države da raskinu "bilateralne ugovore" s proizvođačima vakcina

"Nacionalizam u oblasti vakcina šteti svima", rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

6510 pregleda 3 komentar(a)
Gebrejesus, Foto: Reuters
Gebrejesus, Foto: Reuters

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u petak pozvala na veću solidarnost svijeta u borbi protiv Kovida-19 i zatražila od bogatih zemalja da prestanu da zaključuju "bilateralne ugovore" s farmaceutskim kompanijama koje proizvode vakcine.

"Zahtijevam od proizvođača da daju prioritet distribuciji vakcina kroz mehanizam Kovaks koji su uspostavile SZO i njeni partneri", rekao je novinarima u Ženevi šef te agencije UN, Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Pozivam države i proizvođače da prestanu sa zaključivanjem bilateralnih ugovora na štetu kampanje Kovaks", insistirao je on.

Šef SZO takođe je zatražio od država koje su naručile više vakcina nego što im je potrebno, da ih "odmah daju (...) kampanji Kovaks koja je spremna da ih odmad distribuira na pravičan način".

"Nacionalizam u oblasti vakcina šteti svima", rekao je on, žaleći se da su vakcine počele da stižu u premalo siromašnih zemalja.

Evropska unija, na udaru kritike zbog sporog početka kampanje vakcinacije, ove nedjelje je udvostručila porudžbine vakcine "Fajzer/Biontek".

Bonus video: