Poraz republikanaca u Džordžiji: Demokrate blizu formalne kontrole nad oba doma Kongresa SAD

Birači u Džordžiji su 5. januara u drugom krugu izbora birali oba senatora. Ti izbori su imalii veliki značaj jer je od njihovog ishoda zavisilo da li će kontrolu nad Senatom imati demokrate ili republikanci

5664 pregleda 1 komentar(a)
Osof, Foto: Beta/AP
Osof, Foto: Beta/AP

Dosadašnji senator republikanaca iz američke savezne države Džordžija Dejvid Perdju priznao je juče poraz na izborima za Senat od mladog demokrate Džona Osofa, čime je Demokratska stranka došla korak bliže i formalnoj kontroli nad oba doma Kongresa SAD.

Kandidatkinja republikanaca Keli Lefler juče je priznala da je izgubila trku za Senat od demokrate Rafaela Vornoka, baptističkog sveštenika iz Atlante koji je postao prvi crni senator Džordžije.

Birači u Džordžiji su 5. januara u drugom krugu izbora birali oba senatora.

Ti izbori su imalii veliki značaj jer je od njihovog ishoda zavisilo da li će kontrolu nad Senatom imati demokrate ili republikanci.

Demokratska stranka će od 20. januara imati predsjednika države Džozefa Bajdena, potpredsjednicu Kamalu Haris, a na izborima 3. novembra zadržala je i većinu u Predstavničkom domu Kongresa.

Pobjedama Vornoka i Osofa (33), koji će biti najmladji senator u aktuelnom sazivu, demokrate će preuzeti kontrolu i nad gornjim domom Kongresa.

Odnos demokrata i republikanaca u Senatu biće 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg, što je po funkciji potpredsjednik SAD, odnosno Kamala Haris.

Pobjede kandidata demokrata u oba duela u Džordžiji predstavljuju izvjesno iznenađenje pošto ta država u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Zahvaljujući pobjedama u Džordžiji, Bajden će u prve dvije godine mandata biti u prilici da sprovede ambiciozan plan da proširi državno osiguranje zdravstvene zaštite, da ojača srednju klasu, da se uhvati u koštac sa pitanjima rasne nejednakosti i da vodi borbu protiv klimatskih promjena.

Moći će i da postavlja nosioce važnih funkcija koje želi.

Uprkos kontroli Demokratske stranke nad oba doma Kongresa, Bajden neće moći da sprovede sve što bude želio kao predsjednik, pošto je za promjenu najvažnijih zakona potrebna tropetinska većina od 60 senatora, navodi Asošiejted pres.

Amerikanci svake dvije godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.

Bonus video: