Tviter pao za četiri odsto nakon uklanjanja Trampovog naloga

Kao zvanični razlog trajne zabrane navodi se rizik od Trampovog daljeg podsticanja na nasilje

6003 pregleda 13 komentar(a)
Skup Trampovih pristalica u Kaliforniji, Foto: Reuters
Skup Trampovih pristalica u Kaliforniji, Foto: Reuters

Tviterove dionice pale su za gotovo četiri odsto nakon što je ta društvena mreža trajno ukinula profil Donalda Trampa.

To je rezultiralo cijenom dionica od 49.54 dolara, što je za 3.77 odsto manje od cijene zatvaranja od 51.48 dolara u petak popodne, prenosi Indeks.

Kao zvanični razlog trajne zabrane navodi se rizik od Trampovog daljeg podsticanja na nasilje. Još uvijek aktuelni američki predsjednik na Tviteru je imao više od 88 miliona pratilaca.

Trampov profil bio je privremeno blokiran u srijedu nakon opsade Kongresa od strane njegovih pristalica. Dobio je upozorenje za trajnu suspenziju ako nastavi da krši pravila, što je i učinio objavivši još dva tvita.

Prvi je bio o njegovim pristalicama, kada je kazao da će "75 miliona američkih patriota" koji su ga glasali imati "snažan glas dugo u budućnosti. Neće se nepoštovati ili nepošteno tretirati na bilo koji način ili oblik."

U drugom tvitu Tramp je najavio da neće prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Džoa Bajdena.

Te dvije objave prekršile su pravila jer su "glorifikovale nasilje, te ih treba čitati u kontekstu širih zbivanja u zemlji i na način na koji bi predsjednikove izjave mogle mobilizovati različitu publiku". "To uključuje i podsticanje na nasilje, kao i kontekst obrasca ponašanja vidljivog s njegovog profila posljednjih nedjelja", saopštili su iz Tvitera.

Fejsbuk i Instagram produžili suspenziju do Bajdenove inauguracije

Druge dvije najpoznatije društvene mreže odlučile su da produže suspenziju za još najmanje dvije nedjelje, dok se ne završi prenos vlasti na Bajdena.

Odluka je donijeta nakon što je Fejsbuk odlučio da zatvori Trampov profil na 24 sata kako bi se zaustavile njegove neutemeljene tvrdnje o krađi na predsjedničkim izborima, koje su podstakle stotine njegovih pristalica da provale u zgradu Kongresa.

Bonus video: