Pens će prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji?

"Bila bi nam čast da bude tamo i da krenemo naprijed u tranziciju", rekao je novinarima izabrani predsjednik SAD Džozef Bajden

7754 pregleda 53 reakcija 0 komentar(a)
Majk Pens, Foto: Reuters
Majk Pens, Foto: Reuters

Potpredsjednik SAD Majk Pens prisustvovaće inauguraciji izabranog predsjednika džozefa Bajdena, prenosi više medija.

Pens je još jedan od dugogodišnji lojalist koji je napustio sve izoliranijeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Odnosi između Trampa i Pensa, do sada jednog od najodlučnijih Trampovih branilaca, narušeni su od srijede, kada je potpredsjednik službeno objavio Bajdenovu pobjedu na izborima u novembru.

Gomila ekstremno desničarskih demonstranata upala je isti dan u američki Kapitol želeći da spriječi Kongres da potvrdi Bajdenovu pobjedu. U neredima je stradalo petoro ljudi.

Bajden je ranije kazao da je Pens dobrodošao na inauguraciju koja bi trebala da se održi, uz poštovanje epidemioloških mera zbog koronavirusa.

"Bila bi nam čast da bude tamo i da krenemo naprijed u tranziciju", rekao je Bajden novinarima.

U svom posljednjem tvitu prije uklanjanja sa Tvitera, Tramp je naveo da neće prisustvovati inauguraciji.

On je optužen za izazivanje nasilja u srijedu, a suočava se sa do sada nezabilježenim drugim opozivom, koji bi trebao da počne u ponedjeljak.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi upozorila je da će demokrate pokrenuti postupak ako Tramp ne podnese ostavku ili se Pens ne pozove na 25. amandman prema kojem kabinet uklanja predsjednika sa dužnosti.

Bonus video: