Izraelski avioni nisko nadlijetali Bejrut, izazvali paniku

Na Badnje veče izraelski avioni su letjeli nisko, plašeći stanovnike Bejruta, a poslije su stigli izvještaji o izraelskim udarima u Siriji

5900 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Izraelski vojni avioni su danas nekoliko puta nisko prelijetali iznad Bejruta, a izviđački dronovi su takodje zujali iznad glavnog grada Libana i to se sada događa gotovo svakog dana.

Izrael redovno narušava libanski vazdušni prostor, često izvodeći udare u susjednoj Siriji.

Na Badnje veče izraelski avioni su letjeli nisko, plašeći stanovnike Bejruta, a poslije su stigli izvještaji o izraelskim udarima u Siriji.

Učestalost preleta Bejruta povećala se u posljednje dvije nedjelje što stvara paniku među stanovništvom u vrijeme velike napetosti u regionu na kraju mandata predsjednika SAD Donalda Trampa.

Izrael rijetko komentariše takve izvještaje, a mnogi strahuju da bi mogao izbiti sukob prije nego što Tramp ode, u znak odmazde za ubistvo iranskog komandanta Kasema Sulejmanija u Iraku proške godine ili da bi se omela nastojanja da adminstracija novoizbranog predsjednika Džoa Bajdena pregovara s Iranom.

U petak je libanska vojska zabilježila da je izraelski let nad jugom Libana trajao skoro šest sati.

Tviter nalog koji prati kretanje aviona nad Bliskim istokom zabilježio je da je desetine izraelskih aviona letjelo iznad Libana od početka ove godine.

U ljeto prošle godine libanska vojska je rekla da je Izrael narušio vazdušni prostor skoro 30 puta za dva dana i da su letjeli dronovi za izviđanje i avioni.

Snage UN u Libanu kažu da Izrael ulazi u libanski vazdušni prostor skoro svakodnevno što predstavlja kršenje rezolucija svjetskog tijela i suvereniteta zemlje.

Od juna do oktobra te snage su zabilježile da je vazdušni prostor narušan u proseku 12,63 puta dnevno što je ukuno 61 sat i 51 minut leta i mnogo više nego u prethodna četiri mjeseca.

Najviše lete dronovi u 95 procenata slučajeva. Liban i Izrael su tehnički u ratu.

Ekstremistički libanski Hezbolah, koga podržava Iran i koji je zakleti neprijatelj Izraela, više puta se sukobovljao s jevrejskom državom uključujući jednomjesečni rat u ljeto 2006. godine.

Bonus video: