Izbori u Kazahstanu bez opozicije, 72 odsto glasova vladajućima; AFP: Policija opkolila protivnike vlasti

U glavnom gradu Nur-Sultanu, bivšoj Astani preimenovanoj u čast bivšeg predsjednika, Nuržan, 50-godišnji glasač, rekao je da su "mnogi Kazahstanci prestali da vjeruju u napredak"

6724 pregleda 0 komentar(a)
Brojanje glasova na jednom biračkom mjestu, Foto: Reuters
Brojanje glasova na jednom biračkom mjestu, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.01.2021. 21:22h

Vladajuća stranka Kazahstana nadmoćno je pobijedila na današnjim parlamentarnim izborima, što se i očekivalo u toj zemlji Centralne Azije gdje jedina dozvoljena opoziciona stranka nije učestvovala na izborima.

Moćna većinska stranka Nur Otan dobila je blizu 72 odsto glasova, prema anketi koju je na izlazu sa biračkih mjesta sprovelo tijelo koje su odobrile vlasti.

Predsjednik Kasim-Žomart Tokajev (67) obećava političke reforme još od kada je izabran prije dvije godine, uz podršku svog prethodnika Nursultana Nazarbajeva koji je najavio iznenadnu ostavku 2019. godine poslije skoro tri decenije na vlasti.

Sada u sjenci, Nazarbajev (80) ipak ima znatan uticaj i ključne pozicije, među kojima predsjedavanje moćnom većinskom strankom Nur Otan.

Nur Otan ima 800.000 članova u Kazahstanu sa manje od 19 miliona stanovnika.

Pored Nur Otana, još četiri stranke učestvovale su na današnjim izborima za obnovu sastava donjeg doma Parlamenta. Niko od njih nije protivnik vlasti.

U najvećem gradu, Almatiju, gdje je odziv po procjenama vlasti bio najmanji, policija je opkolila i nekoliko sati zadržavala dvije grupe od po nekoliko desetina protivnika vlasti, koji su namjeravali da demonstriraju protiv izbora, vidio je novinar AFP-a.

"Na desetine naših članova je uhapšeno", rekao je aktivista Žanbolat Mamaj.

U glavnom gradu Nur-Sultanu, bivšoj Astani preimenovanoj u čast bivšeg predsjednika, Nuržan, 50-godišnji glasač, rekao je da su "mnogi Kazahstanci prestali da vjeruju u napredak".

Zapadni posmatrači nikada nijedne izbore u toj zemlji nisu ocijenili kao poštene.

Vlasti su poslije zatvaranja biračkih mjesta u 20:00 po lokalnom vremenu (14:00 GMT) objavile da je odziv glasača bio 63,1 odsto, a kritičari kažu da je to "naduvano".

Nacionalna socijaldemokratska partija (NSDP), koja tvrdi da je u opoziciji uprkos kritikama koje to dovode u pitanje, objavila je u novembru da neće na izbore u znak "protesta".

Ćerka Nursultana Nazarbajeva, Dariga Nazarbajeva (57), kandidatkinja je stranke Nur Otan.

Prošle godine je smijenjena s mjesta predsjednice Senata, što joj je donosilo funkciju šefa države u slučaju upražnjenog mjesta predsjednika.

Njen iznenadni odlazak, bez zvaničnog objašnjenja, pripisan je odluci predsjednika Tokajeva i viđen kao znak njegove moguće političke borbe s klanom Nazarbajeva.

Međutim, Kasim-Žomart Tokajev redovno hvali svog mentora i prethodnika, a i pojavili su se zajedno, u novembru, na kongresu Nur Otan.

Tokajev je danas najavio da će nove reforme predstaviti Parlamentu 15. januara.

Zahvaljujući rudnom i bogatstvu u ugljovodonicima, Kazahstan se smatra središtem prosperiteta u Centralnoj Aziji.

Održava dobre odnose sa Zapadom i kineskim i ruskim susjedima.

Međutim, prema Svjetskoj banci, BDP Kazahstana je 2020. godine, usljed krize sa koronavirusom, opao za 2,5 odsto, što je prva recesija u toj zemlji u posljednje dvije decenije.

U toj državi koju je autoritarizam oblikovao od njene nezavisnosti 1991. godine, ostalo je malo kritičara i drugih koji izražavaju nezadovoljstvo vlašću, a na posljednja tri izbora, stranka NSDP nije uspjela da uđe u parlament.

Prošlog mjeseca, Ambasada SAD je rekla da je "uznemirena" odlukom Kazahstana da uvede nova ograničenja za nezavisne posmatrače izbora koji su tokom predsjedničkih izbora 2019. prijavili mnogobrojne slučajeve punjenja glasačkih kutija listićima donijetim sa strane.

Bonus video: