Neobičan potez američkih diplomata: Pozivaju na smjenu Trampa, opisali ga kao opasnost za državu

Koristeći takozvani "kanal neistomišljenika" Stejt departmenta, karijerne diplomate su navele da strahuju da bi upad Trampovih pristalica i četvoročasovna okupacija Kongresa u srijedu uveče mogli da teško naruše kredibilitet SAD kada širom svijeta promovišu i brane demokratske vrijednosti

11913 pregleda 6 komentar(a)
Tramp, Foto: BETA/AP
Tramp, Foto: BETA/AP

Američke diplomate su načinile krajnje neobičan potez, sastavivši dvije depeše kojima osuđuju predsjednika Donalda Trampa zbog podsticanja napada na Kongres SAD i pozivaju zvaničnike njegove administracije da ga smijene.

Koristeći takozvani "kanal neistomišljenika" Stejt departmenta, karijerne diplomate su navele da strahuju da bi upad Trampovih pristalica i četvoročasovna okupacija Kongresa u srijedu uveče mogli da teško naruše kredibilitet SAD kada širom svijeta promovišu i brane demokratske vrijednosti.

"Ako predsjednik ne bi bio pozvan na odgovornost, to bi nanijelo dodatnu štetu našoj demokratiji i našoj sposobnosti da efikasno ostvarimo ciljeve naše spoljne politike u inostranstvu", navodi se u jednoj depeši diplomata.

Depeše su prethodnih dana kružile među diplomatama, a potom su poslate rukovodstvu Stejt departmenta.

Riječ je o nesvakidašnjem protestu američkih diplomata usmjerenom na šefa sopstvene države.

Diplomate su se dugo žalile da Trampova administracija ignoriše i umanjuje njihovu ulogu.

Takozvani "kanal neistomišljenika" obično se koristi za protivljenje konkretnim spoljnopolitičkim odlukama, ali su dvije najnovije depeše potez bez presedana pošto je šef Bijele kuće opisan kao opasnost za državu.

Depeše odražavaju i gnijev prema šefu Stejt departmenta Majku Pompeu, lojalnom savezniku Trampa, povodom njegove reakcije na nasilje u srijedu, u vrijeme posebnog zasijedanja Kongresa SAD na kojem je kasnije te noći potvrđena pobjeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsjedničkim izborima.

Pompeo je osudio nasilje tokom kojeg je u Kongresu poginulo pet osoba, ali nije govorio o ulozi Trampa kao podstrekača svojih pristalica koje su upale u Kongres, niti je priznao da bi američke diplomate u inostranstvu mogle da budu suočene s teškoćama u promovisanju demokratije.

Za sada nije poznato koliko je diplomata potpisalo depeše u koje je Asošiejted pres imao uvid.

"Od ključne je važnosti da Stejt department eksplicitno osudi ulogu predsjednika Trampa u ovom nasilnom napadu na vladu SAD", stoji u prvoj depeši.

U drugoj depeši se zahtijeva da Pompeo javno prizna pobjedu Bajdena na izborima i da osudi Trampove poteze.

Dodaje se da Pompeo treba da podrži svako nastojanje američkog potpredsjednika Majka Pensa i ministara u vezi s primjenom 25. amandmana na Ustav SAD.

Prema 25. amandmanu, potpredsjednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bijele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije.

U tom slučaju bi potpredsjednik SAD smjesta postao šef države. Na primjenu 25. amandamana prethodnih dana je pozvalo više članova Kongresa iz redova Demokratske stranke koji republikanca Trampa, optužuju da je na pobunu podsticao svoje pristalice koje su upale u Kongres i žele da ga smijene prije 20. januara, kada će Bajden preuzeti dužnost šefa države.

Bonus video: