Još jedan rebublikanski senator traži ostavku Trampa, Pelosi spremna za brze postupke

"Mislim da je za našu državu najbolje da predsjednik podnese ostavku i ode što je prije moguće", rekao je Tumi televiziji En-Bi-Si (NBC) – označivši Trampove postupke nakon izbora kao nečuvene

4235 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Pet Tumi je drugi republikanski senator koji je zatražio ostavku Donalda Trampa, tvrdeći da bi odlazeći predsjednik mogao da se suoči sa kriminalnom odgovornošću zbog upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila, prenosi Glas Amerike (VOA).

"Mislim da je za našu državu najbolje da predsjednik podnese ostavku i ode što je prije moguće", rekao je Tumi televiziji En-Bi-Si (NBC) – označivši Trampove postupke nakon izbora kao nečuvene.

Tumi
Tumifoto: Reuters

Tumi je u nedjelju za medije rekao i da bi Tramp mogao krivično da odgovara zbog nereda koji su se dogodili u Kapitolu.

Tumi, donedavno pristalica Donalda Trampa iz redova konzervativaca, taj stav je izno u trenucima kada demokrate pripremaju proceduru Trampovog opoziva u Predstavničkom domu – dok je istovremeno u toku federalna istraga povodom tog incidenta za vrijeme i nakon koga je preminulo pet ljudi, a desetine su povrijeđene.

Odlazeći predsjednik Tramp, koji je bez validnih dokaza osporavao rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio demokratski kandidat Džozef Bajden, obratio se svojim pristalicama tokom protesta organizovanog u danu kongresne potvrde rezultata glasanja Elektorskog koledža.

Nakon nereda koji su se dogodili oglasio se video porukom u kojoj je priznao izborni poraz i obećao da će se posvetiti mirnoj tranziciji vlasti.

Liza Murkovski bila je prva republikanska članica Senata koja je poručila da bi odlazeći američki predsjednik trebalo odmah da odstupi sa funkcije.

Murkovski
Murkovskifoto: Reuters

Pelosi spremna za brze postupke za odlazak Trampa

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je da je spremna da pokrene brze postupke u cilju odlaska Donalda Trampa s vlasti, uključujući i drugi postupak opoziva.

Pelosi
Pelosifoto: Reuters

"Djelovaćemo brzo jer ovaj predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju", navela je Pelosi u pismu koje sinoć uputila kolegama.

Postupak u Predstavničkom domu mogao bi da počne danas.

Prošle nedjelje je u nasilnoj opsadi američkog Kapitola od strane Trampovih pristalica pet osoba poginulo.

Neredi na Kapitolu zaprijetili su tradicionalno mirnom prenosu vlasti.

U nacrtu odluke demokrata o "impičmentu" Tramp se optužuje za zloupotrebu vlasti.

Bonus video: