Pompeo najavio da će dan prije isteka Trampovog mandata Hute proglasiti teroristima

Prema riječima nekoliko zvaničnika administracije, očekuje se i da će Pompeo ponovo proglasiti Kubu za "državu sponzora terorizma"

6990 pregleda 3 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je da će administracija predsjednika Donalda Trampa prije isteka mandata proglasiti jemenske pobunjenike Hute, koje podržava Iran, "stranom terorističkom organizacijom".

To će se dogoditi 19. januara, dan prije nego što izabrani predsjednik Džozef Bajden preuzme dužnost.

Prema riječima nekoliko zvaničnika administracije, očekuje se i da će Pompeo ponovo proglasiti Kubu za "državu sponzora terorizma".

Oba poteza mogu zakomplikovati diplomatiju dolazeće Bajdenove administracije.

Pored toga, Pompeo planira da prije napuštanja funkcije 20. januara ukaže na eksplicitne veze između Irana i Al-Kaide i uvede sankcije za više osoba i iranskih entiteta, rekli su zvaničnici.

Administracija je mjesecima razmatrala odluku da Hute proglasi "stranom terorističkom organizacijom", ali je odluka odlagana zbog neslaganja oko toga da li će uvođenje sankcija pogoršati veoma ozbiljnu humanitarnu krizu u Jemenu.

Prigovori Ministarstva finansija očigledno su riješeni prošle nedjelje nakon što su dogovorena određena izuzeća od sankcija koja omogućavaju nastavak pomoći.

Pompeo je kasno sinoć saopštio da će pokret Ansar Alah, koji se naziva i Huti, proglasiti za terorističku organizaciju kao i trojicu lidera te organizacije.

Humanitarne organizacije upozoravaju da bi sankcije mogle dodatno da ugroze isporuke pomoći jemenskim civilima.

Bonus video: