Bajden će 20. januara pozvati na jedinstvo zajedno sa tri bivša predsjednika

"Ujedinjena Amerika" biće tema inauguracije 46. predsjednika, saopštio je danas Odbor za organizaciju ceremonije nekoliko dana poslije nasilja u Kongresu koje je uznemirilo SAD

6607 pregleda 4 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden pozvaće neposredno poslije polaganja zakletve na jedinstvo u zemlji, zajedno sa svojim prethodnicima Barakom Obamom, Bilom Klintonom i Džordžom Bušom.

"Ujedinjena Amerika" biće tema inauguracije 46. predsjednika, saopštio je danas Odbor za organizaciju ceremonije nekoliko dana poslije nasilja u Kongresu koje je uznemirilo SAD.

Svake četiri godine nekoliko stotine hiljada ljudi okupi se u Vašingtonu da prati inauguraciju novog predsjednika SAD, ali će pristup ove godine biti ograničen zbog epidemije koronavirusa, tokom koje je u SAD preminulo više od 370.000 ljudi.

Gradske vlasti Vašingtona pozvale su danas Amerikance da ne prisustvuju ceremoniji i da cio događaj prate na društvenim mrežama ili na televiziji.

Poslije inauguracije, Bajden će zajedno sa Obamom, Klintonom i Bušom posjetiti groblje Arlingtona gdje će položiti venac na Grob neznanog junaka.

Odlazeći predsjednik Donald Tramp dao je do znanja da neće prisustvovati inauguraciji. Polaganju zakletve neće prisustvovati ni bivši američki predsjednik, demokrata Džimi Karter (96) zbog odmaklih godina.

Bonus video: