Državni sekretar SAD u posljednjem trenutku otkazao posjetu Evropi

"Šamar" Vašingtonu zadat je nakon upada hiljada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa u američki Kapitol

9450 pregleda 4 komentar(a)
Pompeo je ranije bio dobrodošao u EU, Foto: Reuters
Pompeo je ranije bio dobrodošao u EU, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo otkazao je danas u posljednjem trenutku posjetu Evropi pošto su ministar spoljnih poslova Luksemburga i najviši zvaničnici EU odbili da se sastanu sa njim.

To je objavila agencija Rojters, pozivajući se na evropske diplomate i druge upućene osobe.

Ovakav "šamar" Vašingtonu zadat je nakon upada hiljada pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trampa u američki Kapitol.

Napad bez presedana na američku demokratiju zapanjio je mnoge svjetske lidere i saveznike SAD, podsjeća Rojters.

Pompeo, Trampov blizak saveznik, namjeravao je da se sastane da Žanom Aselbornom u Luksemburgu, prije sastanka sa liderima EU i glavnim diplomatom tog bloka u Briselu, rekle su Rojtersu tri osobe upućene u te planove.

Pompeov prvobitni plan bio je da ode u Luksemburg, ali se od tog dijela posjete odustalo jer zvaničnici te članice NATO nisu bili voljni da mu zakažu sastanke, rekao je jedan diplomatski izvor. Posjeta Briselu bila je u planu do posljednjeg minuta.

Međutim, Pompeova posjeta Briselu nije obuhvatala bilo kakve sastanke sa EU ili javne događaje u sjedištu NATO-a. Treći diplomatski izvor je rekao da je saveznike "sramota" da se sastanu sa Pompeom nakon nasilja u Vašingtonu prošle nedjelje.

Rojters piše da je ministarstvo spoljnih poslova Luksemburga potvrdilo da je prethodno planirana posjeta otkazana, ali nije saopštilo više detalja. EU je odbila da komentariše.

Zapanjen upadom u Kapitol 6. januara, Aselborn je za Trampa rekao da je "kriminalac" i "politički piroman".

U saopštenju Stejt departmenta, otkazivanje posjete se pripisuje aktivnostima oko tranzicije uoči predaje vlasti novoizabranom predsjedniku Džou Bajdenu 20. januara, iako je Pompeo donedavno oklijevao da nedvosmisleno prizna pobjedu demokrate.

Pompeo je u Briselu trebalo da ima privatnu večeru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom sjutra veče, a nakon toga sastanak sa belgijskom ministarkom spoljnih poslova Sofi Vilmes, piše Rojters.

Ovakvo odbijanje je u suprotnosti sa Pompeovim prethodnim posjetama Briselu tokom protekle tri godine, gdje je održao ključne govore o politici SAD i sastao se sa čelnicima EU iako je Evropa osporavala Trampovu spoljnu politiku.

Bonus video: