Afrika obezbjeđuje gotovo 300 miliona doza vakcina

Tih 300 miliona doza nabavljaju se nezavisno od globalne inicijative Kovaks (Covax) za raspoređivanje vakcina protiv Kovida-19 za siromašnije zemlje, rekao je Ndembi.

5778 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Afrička Unija je obezbijedila gotovo 300 miliona vakcina protiv Kovida-19 u najvećem do sada sporazumu za Afriku, rekao je afrički zvaničnik.

Nikes Ndembi, viši naučni savjetnik za Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je u intervjuu za AP da se očekuje da će sadašnji predsjedavajući Afričke unije južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa objaviti ove vijesti sjutra.

Tih 300 miliona doza nabavljaju se nezavisno od globalne inicijative Kovaks (Covax) za raspoređivanje vakcina protiv Kovida-19 za siromašnije zemlje, rekao je Ndembi.

Rekao je da Afrika očekuje 600 miliona doza preko inicijative Kovaks, ali da još čekaju da dobiju detalje o tome.

Ndembi je rekao da su u finalnim fazama dogovora oko ovih 300 miliona doza.

Ova vijest stiže u trenutku kada ponovo skače zaraza koronavirusa u djelovima Afrike, posebno u Južnoj Africi gdje se pojavio soj koji se brzo širi i predstavlja najveći dio novih slučajeva zaraze. Kontinent je preko vikenda prešao tri miliona potvrđenih slučajeva zaraze od početka pandemije, a više od 1,2 miliona od toga je u Južnoj Africi.

"Planiramo da imamo te vakcine do kraja prvog kvartala ove godine", rekao je Ndembi.

Tih 300 miliona doza će biti raspodijeljeno preko kontinentalne platforme u Afričkoj uniji uspostavljene prošle godine preko koje je 54 afričkih zemalja moglo da ujedini svoja sredstva za nabavku na veliko potrebnog materijala za pandemiju.

Ndembi je rekao da su afrički zvaničnici razgovarali sa najmanje 10 proizvođača vakcina pošto kontinent namjerava da vakciniše 60 odsto svoje populacije od 1,3 milijarde ljudi.

U obraćanju Južnoafrikancima sinoć Ramafoza je najavio da je zemlja obezbijedila 20 miliona doza vakcina koje treba uglavnom da budu isporučene u prvoj polovini godine i dodao da će davati dalja obavještenja kako se budu zaključivali dogovori sa proizvođačima vakcina.

Afrika pokušava na više frontova da obezbijedi vakcine.

"Obzirom na masovnu globalnu tražnju za vakcinama i mnogo veću nabavnu moć bogatijih zemalja ispitujemo sve mogućnosti da dobijemo što više doza vakcina što prije", rekao je Ramafosa.

Zvaničnik afričkog CDC-ija Ndembi je rekao da obezbijeđenje gotovo 300 miliona doza dobar korak dok se nastavljaju napori za postizanje drugih aranžmana.

Bonus video: