Usvojena rezolucija o razrješenju Trampa: Traže od Pensa da se pozove na 25. amandman

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv

39010 pregleda 101 reakcija 41 komentar(a)
Pens, Foto: Reuters
Pens, Foto: Reuters

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak uveče je usvojio rezoluciju kojom se potpredsjednik Majk Pens poziva da pokrene proceduru predviđenu 25. amandmanom američkog Ustava, kako bi se predsjednik Donald Tramp razriješio dužnosti, prenosi Glas Amerike.

Tramp
Trampfoto: Reuters

Smjena predsjednika po 25. amandmanu podrazumijeva da potpredsjednik i većina članova predsjednikovog kabineta proglase da predsjednik nije sposoban da obavlja svoju ustavnu dužnost.

Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Pensu su ostavljena 24 sata da se izjasni da li je spreman da postupi po usvojenoj rezoluciji.

Međutim, potpredsjednik SAD je prije glasanja već poručio predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi da se protivi pokretanju 25. amandmana.

"Ne vjerujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom", naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi, prenosi Glas Amerike.

Potpredsjednik SAD rekao je da je energija aktuelne administracije usmjerena na obezbjeđivanje urednog prenosa vlasti i apelovao na nju i druge članove Kongresa da izbjegnu poteze koji bi "dodatno podijelili građane i rasplamsali strasti."

"Sarađujte sa nama da se spusti temperatura i zemlja ujedini dok se spremamo za inauguraciju Džoa Bajdena kao sljedećeg predsjednika SAD", napisao je Pens.

Istovremeno, Predstavnički dom planira da u srijedu glasa o opozivu predsjednika Trampa, ukoliko se prije toga ne bude povukao sa funkcije ili bude bio razriješen.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dijela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Kako je prvo objavio Njujork Tajms, a zatim iz svojih izvora potvrdio Rojters, republikanski lideri u Senatu odlučili su da ne vrše pritisak na članove svoje stranke da glasaju protiv opoziva predsjednika Trampa i prepuste im da glasaju "po sopstvenoj savjesti."

Takođe, "Njujork tajms" je objavio da je Mič Mekonel lider republikanske većine u Senatu, rekao svojim saradnicima da vjeruje da je Donald Tramp počinio prestupe zbog kojih bi trebalo da bude opozvan.

Kako navodi taj list, prenio im je i da je zadovoljan zbog toga što su demokrate pokrenule proces opoziva, prenosi Glas Amerike.

Čvrsta kontrola predsjednika Trampa nad Republikanskom partijom pokazala je nove znake slabljenja pošto je najmanje četvoro republikanaca najavilo da će glasati da opozovu predsjednika, navodi Glas Amerike.

Liz Čejni, treća po rangu među liderima svoje stranke u Predstavničkom domu, izjavila je: "Nikada do sada nije bilo veće izdaje od strane jednog predsjednika SAD - izdaje njegovog položaja i zakletve Ustavu".

Republikanski kongresmeni Džon Katko i Adam Kinzinger takođe su rekli da će glasati za drugi opoziv predsjednika Trampa, a pridružili su im se pridružili Fred Apton i Džejmi Herera Batler.

Ukoliko bi Donald Tramp bio opozvan u Predstavničkom domu postao bi jedini američki predsjednik kome se to dogodilo dva puta tokom mandata.

Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i donijeta odluka da li će Tramp biti razriješen dužnosti, uprkos tome što bi zasjedanje vjerovatno trajalo duže od devet dana, vremenskog perioda koji je ostao do isteka njegovog mandata, navodi Glas Amerike

Međutim, odluka Senata spriječila bi Trampa da se ponovo bavi poslom u javnoj sferi - čime bi se okončale njegove moguće ambicije da bude predsjednički kandidat na izborima 2024.

Za to vrijeme, predsjednik Tramp je okrivio demokrate u Kongresu za "ogromni bijes" koji postoji u zemlji.

U prvom obraćanju novinarima poslije prošlonedjeljnog upada u Kapitol, predsjednik u utorak nije preuzeo bilo kakvu odgovornost za upad rulje u zgradu Kongresa, ali je takođe rekao da "nije želio nikakvo nasilje."

Tramp je branio svoju vatrenu retoriku u obraćanju demonstrantima prošle nedjelje kao "potpuno odgovarajuću" i nije pokazao kajanje zbog napada koji je uslijedio, piše Glas Amerike.

Komentarišući postupak opoziva, Tramp je rekao: "užasno je šta rade."

"Ako nastave tim putem, mislim da se izaziva ogromna prijetnja našoj zemlji i ogroman bijes", rekao je. "Ja ne želim nasilje."

Predsjednik se obratio novinarima pred polazak u Teksas, ali nije odgovarao na njihova pitanja.

Tramp i Pens sastali su se u Bijeloj kući u ponedjeljak kasno uveče, prvi put od kada su predsjednikove pristalice upale u zgradu Kongresa prošle nedjelje.

Visoki zvaničnik administracije izjavio je da su predsjednik i potpredsjednik naglasili da "oni koji su prekršili zakon i upali u Kapitol prošle nedjelje ne predstavljaju pokret "Amerika prvo" koji podržava 75 miliona Amerikanaca, i obećali da će nastaviti rad u ime cijele zemlje do kraja svog mandata", prenosi Glas Amerike.

Pens je razljutio predsjednika Trampa kada je odbacio njegov zahtjev da prilikom glasanja u Kongresu podrži inicijativu da se ne priznaju rezultati novembarskih izbora, koje su Tramp i Pens izgubili od novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena i potpredsjednice Kamale Haris.

Iako Trampov četvorogodišnji mandat ističe u podne 20. januara, u rezoluciji o opozivu, na četiri stranice, navodi se da je Tramp "pokazao da će ostati prijetnja nacionalnoj bezbjednosti, demokratiji, i Ustavu, ukoliko mu se dozvoli da ostane na položaju."

U rezoluciji o opozivu pominju se Trampove neosnovane optužbe da nije osvojio drugi četvorogodišnji mandat zbog prevara i neregularnosti u glasanju i prebrojavanju glasova, njegovo vršenje pritiska na zvaničnike u južnoj državi Džordžiji da mu "pronađu" više od 11.000 glasova potrebnih da prestigne Bajdena, i njegove izjave na mitingu prošle srijede kada je hiljade pristalica pozvao da marširaju do Kapitola da bi izvršili pritisak na članove Kongresa da promijene rezultat izbora.

218 demokrata je najavilo da će glasati za rezoluciju, što osigurava većinu u Predstavničkom domu, koji ima 435 članova, bez ijednog republikanskog glasa protiv odlazećeg predsjednika.

Međutim, nije jasno da li će lideri u Predstavničkom domu odmah poslati rezoluciju Senatu, gdje bi se održalo suđenje o tome da li Tramp treba da bude smijenjen, imajući u vidu da se njegov mandat završava sljedeće nedjelje.

I nakon što Tramp napusti položaj, odluka Senata da ga opozove mogla bi da znači da neće moći da se ponovo kandiduje za predsjednika.

Bajden je izjavio da se "nada i očekuje" da će Senat moći da uporedo održava suđenje o opozivu i potvrdi njegove nominacije za članove Kabineta nakon što stupi na dužnost, a takođe i usvoji novi paket pomoći američkoj ekonomiji koju je oslabila pandemija koronavirusa.

Bonus video: