Jutjub suspendovao Trampov nalog i uklonio jedan video zbog rizika od nasilja

"S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg rizika od nasilja mi smo ukinuli novi sadržaj objavljen onlajn na kanalu Donalda Trampa zbog kršenja naše politike", napisano je na sajtu ove platforme

4369 pregleda 6 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Platforma Jutjub, u vlasništvu Gugla, suspendovao je najmanje na sedam dana kanal Donalda Trampa i uklonio jedan video zbog kršenja politike vezane za podsticanje nasilja, navela je kompanija kasno sinoć.

"S obzirom na zabrinutost zbog sadašnjeg rizika od nasilja mi smo ukinuli novi sadržaj objavljen onlajn na kanalu Donalda Trampa zbog kršenja naše politike", napisano je na sajtu ove platforme za podjelu videa.

Na naslovnoj strani Trampovog kanala stoji video od prije mjesec dana odlazećeg predsjednika SAD koji dovodi u pitanje proces predsjedničkih izbora iz novembra, i koji je imao 5,8 miliona pregleda.

Kanal američkog predsjednika je sada suspendovan za svako novo registrovanje sadržaja na najmanje sedam dana što može biti produženo, naveo je Jutjub.

Platforma podjele videa je takođe navela da na neodređeno vrijeme deaktivira komentare na Trampovom kanalu iz bezbjednosnih razloga.

Koalicija nevladinih organizacija je juče pozvala Jutjub da ukine taj kanal i zaprijetila reklamnim bojkotom ako to ne uradi.

Prošle nedjelje društvena mreža Fejsbuk suspendovala je Trampove naloge na Fejsbuku i na Instagramu poslije nasilnog upada njegovih pristalica u američki Kapitol u vrijeme kada su zasijedala oba doma da potvrde izbornu pobjedu demokrate Džoa Bajdena.

Tviter je otišao dalje i ukino Trampov nalog, i time mu uskratio pristup njegovoj omiljenoj platformi. Ranije je Tviter već obilježavao upozorenjima njegove Tvitove o rezultatima izbora.

Tviter je takođe trajno uklnoio 70.000 naloga povezanih sa pristalicama pokreta teorija zavjere Kanon, koji su pro-Tramp.

Druge društvene mreže kao što su Snapčat i Tvič su takođe suspendovale Trampove naloge.

Bonus video: