U SAD pogubljena prva žena od 1953.

Ona je 11. osuđenik koji je pogubljen u tom zatvoru od jula kada je predsjednik Donad Tramp, koji podržava smrtnu kaznu, nastavio savezna pogubljenja poslije 17 godina prekida

7783 pregleda 7 komentar(a)
Lisa Montgomeri, Foto: AP Photo
Lisa Montgomeri, Foto: AP Photo

Žena iz Kanzasa pogubljena je danas zbog ubistva trudnice i ekstrakcije njene bebe, što je prvo pogubljenje jedne žene u SAD u gotovo 70 godina.

Lisa Montgomeri, 52, proglašena je mrtvom u 1.31. po lokalnom vremenu jutros poslije dobijanja smrtonosne injekcije u saveznom zatvorskom komplesku u Ter-Houtu u državi Indijani.

Ona je 11. osuđenik koji je pogubljen u tom zatvoru od jula kada je predsjednik Donad Tramp, koji podržava smrtnu kaznu, nastavio savezna pogubljenja poslije 17 godina prekida.

Njen advokat Keli Henri je u saopštenju rekao da svi koji su učestvovali u njenom pogubljenju treba da se stide.

"Vlada nije prezala ni od čega u svojoj ostrašćenosti da ubije ovu oštećenu i poremećenu ženu. Pogubljenje Lize Mongomeri daleko je od pravde", rekao je advokat.

Ona je pogubljenja posle više sati pravnih pregovaranja i pošto je Vrhovni sud SAD odobrio pogubljenje.

Montgomeri je ubila 23-godišnju Bobi Džo Stinet u gradu Skidmor u državi Misuri 2004. godine. Ona je kanapom zadavila Stinet koja je bila u osmom mjesecu trudnoće i zatim je kuhinskim nožem izvršila ekstrakciju bebe. Uzela je bebu sa sobom i pokušala da je prikaže kao svoju.

Dvije presude apelacionih sudovaj koje su joj odobrile zaustavljanje pogubljenja na osnovu vjerovatne mentalne bolesti i nemogućnossti da shvati da će biti pogubljena, su ukinute.

Kao jedina žena koja je na redu za pogubljenje u saveznom zatvoru, Liza Mongomeri je bila u zatvoru u Teksasu i dovedena je u ponedeljak uveče u Ter-Hout.

Mongomeri je prva od posljednja tri savezna zatvorenika koji su na programu pogubljenja prije inauguracije izabranog predsjednika Džoa Bajdena 20. januara. Očekuje se da će Bajden zaustaviti pogubljenja na saveznom nivou.

Međutim savezni sudija Distrikta Kolumbija zaustavio je juče pogubljenja zakazana za kasnije ove nedjelje za osuđenike Korija Džonsona i Dastina Higsa, osuđenih zbog naređivanja ubistva tri žene u Merilendu, pošto su obojica testirani pozitivno na Kovid-19.

Bonus video: