SZO: Britanski soj koronavirusa prisutan u 50 zemalja

Treća mutacija virusa koju je u nedjelju saopštio Japan, mogla bi da utiče na imunološki odgovor i treba je dalje proučavati, dodaje SZO koja u nedjeljnom biltenu pominje "uznemirujuću varijantu"

3586 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: Reuters
Detalj iz Londona, Foto: Reuters

Broj zemalja i teritorija na kojima je registrovan soj koronavirusa iz Velike Britanije dostigao je 50, dok je južnoafrička varijanta pronađena u 20 zemalja, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Treća mutacija virusa koju je u nedjelju saopštio Japan, mogla bi da utiče na imunološki odgovor i treba je dalje proučavati, dodaje SZO koja u nedjeljnom biltenu pominje "uznemirujuću varijantu".

"Što se više širi virus SARS-CoV-2, to su veće mogućnosti za mutaciju", ističe SZO i ukazuje da "visoki nivoi zaraze znače da bi trebalo očekivati pojavu više varijanti".

SZO precizira da je britanska varijanta koronavirusa pronađena u 50 zemalja, teritorija i oblasti, a da je varijanta identifikovana u Južnoj Africi 501Y.V2 pronađena u 20 zemalja.

"Iako se čini da ova nova varijanta ne izaziva teži oblik bolesti, nagli porast broja slučajeva doveo je do pritiska zdravstvenog sistema", navodi SZO.

Opseg geografskog širenja dvije varijante je vjerovatno mnogo veći, ocjenjuje SZO.

Bonus video: