Tramp opozvan drugi put u Predstavničkom domu

Gotovo je sigurno da neće biti smijenjen sa funkcije do kraja mandata 20. januara

2505 pregleda 7 komentar(a)
Debata održana uz velike bezbjednosne mjere, Foto: Reuters
Debata održana uz velike bezbjednosne mjere, Foto: Reuters

Većina članova Predstavničkog doma američkog Kongresa glasala je juče za opoziv predsjednika Donalda Trampa, što je prvi korak u njegovoj mogućoj smjeni.

Glavni republikanac u Senatu odbacio je pozive demokrata da sazove sjednicu tog doma kako bi suđenje bilo održano odmah, pa je gotovo sigurno da Tramp neće biti zbačen prije okončanja njegovog mandata sljedeće nedjelje.

Lider većine u Senatu Mič Mekonel rekao je da nije voljan da sazove vanrednu sjednicu radi razmatranja Trampove smjene nakon impičmenta u Predstavničkom domu. Tramp je prvi predsjednik SAD koji je opozvan dva puta.

Predstavnički dom je glasao o jednom članu opoziva (impičmenta) - formalnoj optužbi da je Tramp podsticao na pobunu, samo nedjelju dana nakon što je rulja njegovih pristalica upala u američki Kapitol. Demonstranti su poremetili formalnu potvrdu pobjede demokrate Džoa Bajdena nad Trampom na izborima 3. novembra. Bajdenova inauguacija je planirana za 20. januar.

Rulja je krenula na Kapitol nakon Trampovog zapaljivog govora pred hiljadama pristalica, u kojem je ponavljao lažne tvrdnje da su izbori pokradeni i pozvao ih na marš prema sjedištu Predstavničkog doma i Senata. Od posljedica nasilja stradalo je pet osoba, uključujući jednog policajca.

Jučerašnja emotivna debata, uz izuzetne bezbjednosne mjere unutar i ispred Kapitola, uključujući pripadnike Nacionalne garde, odvijala se u istoj sali Predstavničkog doma gdje su se poslanici krili ispod stolica i nosili gas maske šestog januara dok su se izgrednici sukobljavali sa policijom ispred vrata.

“Predsjednik Sjedinjenih Država je podstakao ovu pobunu, oružanu pobunu protiv naše zajedničke zemlje,” rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke. “On mora da ode. On je jasna i prisutna opasnost za državu koju svi volimo,” rekla je Pelosi juče u Predstavničkom domu.

Demokratski kongresmen Hulijan Kastro, bivši predsjednički kandidat, rekao je da je Tramp “najopasniji čovjek koja je ikad sjedio u Ovalnom kabinetu”. Maksin Voters, takođe iz Demokratske stranke, optužila je Trampa da želi građanski rat.

Nijedan američki predsjednik nije smijenjen sa funkcije procesom impičmenta. Trojicu - Trampa 2019, Bila Klintona 1998. i Endrua Džonsona 1868. - opozvao je Predstavnički dom, ali ih je Senat ostavio na vlasti.

Neki republikanci su tvrdili da je inicijativa za opoziv prenagljeno donošenje zaključka bez uobičajenog detaljne rasprave, uključujući saslušanja. Oni su pozivali demokrate da odustanu od akcije u korist nacionalnog jedinstva. Većina republikanaca nije zapravo branila Trampove riječi ili akcije.

“Opoziv predsjednika za tako kratko vrijeme bio bi pogrešan”, rekao je Kevin Mekarti, glavni republikanac u Predstavničkom domu. “To ne znači da je predsjednik oslobođen krivice. Predsjednik snosi odgovornost za napad rulje izgrednika na Kongres.”

Bonus video: