Tramp ponovo osudio nasilje, ni riječi o opozivu

"Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedjelje biće izvedeni pred lice pravde", poručio je Tramp

8558 pregleda 21 reakcija 4 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp oglasio se u srijedu veče poslije izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa i ponovo osudio prošlonedjeljno nasilje na Kapitolu, kazavši da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde.

Tramp, čiji su nalozi blokirani na svim važnim društvenim mrežama, obratio se video porukom putem Tviter profila Bijele kuće, i ni jednom riječju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu.

"Želim da budem jasan: nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo vidjeli prošle nedjelje", rekao je Tramp, ističući da je onakvo nasilje suprotno svemu u šta vjeruje.

"Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao podržati političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da nepoštuje primjenu zakona ili našu veliku američku zastavu", rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.

"Ako radite nešto od ovih stvari, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo", kazao je američki predsjednik i pozvao na smirivanje tenzija.

"Nasilje treba da prestane", rekao je on, navodeći da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona, prenosi Tanjug.

"Bez obzira da li ste desno ili lijevo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedjelje biće izvedeni pred lice pravde", istakao je američki predsjednik.

Tramp je rekao da su ga tajne službe obavijestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.

Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbijedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.

On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.

Na kraju obraćanja pozvao je na jedinstvo nacije.

"Moramo se fokusirati na napredovanje cijele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobjedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne sigurnosti i vladavinu prava", zaključio je Tramp.

Predstavnički dom: Pelosi potpisala rješenje o opozivu Trampa

Nakon glasanja o opozivu predsjednika SAD Donalda Trampa u Predstavničkom domu američkog Kongresa, predsjedavajuća donjeg doma Nensi Pelosi, demokrata iz Kalifornije, ponovila je da je predsjednik opozvan zbog podsticanja na pobunu i ocijenila da on predstavlja "prisutnu prijetnju za naciju".

Pelosi je potom pred novinarima potpisala rješenje donjeg doma Kongresa o opozivu predsjednika Trampa, koje će nakon toga biti poslato Senatu, u dalju proceduru.

Nakon što je potpisala dokument, Pelosi je bez riječi i dodatnih komentara napustila salu za konferencije za novinare.

"Za" opoziv su glasala 232 poslanika u Predstavničkom domu, protiv 197, a četiri nije glasalo, potvrdio je CNN.

Ukupno sedam poslanika u donjem domu Kongresa nema pravo glasa.

Bonus video: