više gradova stavljeno u izolaciju

Kina prijavila prvi smrtni slučaj od korone u osam mjeseci

Nacionalna zdravstvena komisija danas je, drugi dan za redom, prijavila trocifren broj novozaraženih od koronavirusa u zemlji

3769 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: Reuters
Detalj iz Kine, Foto: Reuters

Kina je zabilježila prvi smrtni slučaj od koronavirusa na svojoj teritoriji u posljednjih osam mjeseci, javile su danas zdravstvene vlasti dok se zemlja bori sa ponovnim širenjem epidemije koju je u velikoj mjeri savladala.

Smrtni slučaj prijavljen je u provinciji Hebej, navela je Nacionalna zdravstvena komisija, bez dodatnih podataka o njemu.

U toj provinciji je posljednjih dana više gradova stavljeno u izolaciju poslije pojava žarišta zaraze.

Posljednji put je u maju prošle godine prijavljen smrtni slučaj od koronavirusa u kontinentalnoj Kini. Prema zvaničnim podacima, sada je broj umrlih od Kovida-19 porastao na 4.635 od ukupno potvrđena 87.844 slučaja zaraze.

Nacionalna zdravstvena komisija danas je, drugi dan za redom, prijavila trocifren broj novozaraženih od koronavirusa u zemlji.

U provinciji Hejlongdžijang u regionu tradicinalno poznatom kao Mančurija zabilježeno je 43 novih slučajeva zaraze koronavirusa, većinom koncentrisanih u gradu Suiha blizu glavnog grada provincije Harbina, prenosi AP.

U severnoj provinciji Hebej, koja se nalazi blizu glavnog grada Pekinga zabilježen je 81 novi slučaj zaraze. Još 14 potvrđenih zaraženih su došli van zemlje.

Kina je stavila više od 20 miliona ljudi pod razne stepene zaključavanja u Hebeju, Pekingu i drugim oblastima u nastojanju da suzbije rastuće infekcije pred Lunarnu novu godinu u februaru.

Vlada je prekinula saobraćajne veze sa više gradova, pozvala stanovnike da ne putuju za praznik, odložila važna politička okupljanja i planira da raspusti škole nedjelju dana ranije da bi se smanjio rizik od infekcije.

U Kinu je danas stigao tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da istraži porijeklo pandemije.

Preporučujemo za Vas