Direktor Tvitera: Zabrana Trampovog naloga ispravna, ali opasan presedan

„Bili smo suočeni sa neuobičajenim i neodrživim okolnostima, koje su nas primorale da preduzmemo korake zarad javne bezbjednosti", kazao je Dorsi

3049 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izvršni direktor „Tvitera“ Džek Dorsi oglasio se prvi put nakon zabrane naloga američkog predsjednika Donalda Trampa na toj mreži, rekavši da je to bila ispravna odluka, koja bi mogla da ima dugoročne negativne posljedice.

„Nisam ponosan na zabranu naloga Donaldu Trampu niti kako smo do toga došli. Nakon jasnog upozorenja da ćemo to uraditi ukoliko nastavi, odlučili smo se na takav potez na osnovu informacija koje smo imali“, napisao je Dorsi u prvom od serije tvitova koje poslao.

Smatra da je to bila ispravna odluka za Tviter, jer je Tramp, koji je kasno sinoć opozvan u Predstavničkom domu američkog Kongresa, svojim porukama stvorio situaciju koja je dovela ljudske živote u opasnost.

„Bili smo suočeni sa neuobičajenim i neodrživim okolnostima, koje su nas primorale da preduzmemo korake zarad javne bezbjednosti. Šteta koja je načinjena u pravom životu zbog onoga što je rečeno onlajn je veoma stvarna“, istakao je direktor Tvitera.

Ipak, Dorsi je dodao da je blokiranje Trampovog naloga bilo daleko od najbolje odluke, opisujući je kao neuspjeh samog Tvitera da promoviše zdravu raspravu.

Prema njegovim riječima, takvi potezi razbijaju javnu raspravu, dijele ljude i ograničavaju mogućnost za objašnjavanjem i učenjem. Osim toga, naglasio je da takva odluka može imati ozbiljne posljedice.

Dorsi je takođe istakao da se ovime stvara opasan presedan, koji pokazuje koliku moć ima pojedinac ili korporacija nad javnom diskusijom na globalnom planu, prenosi RTS.

Mnogi svjetski lideri, poput njemačke kancelarke Angele Merkel, kritikovali su potez Tvitera da ukine nalog američkom predsjedniku.

Bonus video: