stav generalnog sekretara un

Gutereš: Vakci-nacionalizam bi mogao usporiti globalni oporavak

"Vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopšte nema"

3179 pregleda 0 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u petak je izrazio žaljenje zbog "brojke koja slama srce" - dva miliona umrlih u svijetu od koronavirusa, i osvrnuo se na činjenicu da solidarnost pada u odgovoru svijeta na virus.

"Danas svjedočimo vakuumu u pogledu vakcina", rekao je šef UN-a. "Vakcine dolaze u dobrostojeće zemlje brzo, dok ih u siromašnima uopšte nema."

"Nauka uspijeva - ali solidarnost pada", upozorio je Gutereš, kako piše Hina.

Bez navođenja imena, kritikovao je to što "neke zemlje dogovaraju dodatnu kupovinu sa strane, nabavljaju više nego što je potrebno."

"Prioritet u vakcinaciji moraju imati oni na prvoj liniji obrane: humanitarci i rizične osobe"

"Vlade imaju odgovornost da štite svoje stanovnike, aali vakci-nacionalizmom će zemlje same sebe poraziti i usporiće globalni oporavak", dodao je Gutereš, poručivši da se Kovid-19 "ne može pobijediti pojedinačno, zemlju po zemlju."

Na konferenciji za medije predsjednik Generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir najavio je da će se i on i Gutereš uskoro vakcinisati. Šef UN-a će primiti vakcinu sljedeće sedmice, a Bozkir 2. februara.

"To je zato što Njujork, gdje se nalazi sjedište UN-a, ima javno-zdravstvenu politiku davanja vakcina svima starijima od 65 godina", rekao je Bozkir.

Preporučujemo za Vas