Trampov trgovinski rat s Kinom koštao SAD 245.000 radnih mjesta

Obostrano postupno smanjivanje carina rezultiralo bi otvaranjem 145 hiljada radnih mjesta u Americi do 2025. godine

2397 pregleda 2 komentar(a)
Tramp i kineski predsjednik Si Đinping, Foto: Reuters
Tramp i kineski predsjednik Si Đinping, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države su zbog trgovinskog rata koji je predsjednik Donald Tramp započeo s Kinom izgubile 245.000 radnih mjesta, a postupno obostrano smanjivanje carina podstaklo bi rast i djelimično nadoknadilo gubitak, pokazuje istraživanje.

Studiju je naručilo Američki-kineski poslovni savjet (USCBC), udruženje velikih američkih kompanija koje posluju u Kini, a izradio ju je Oksford Ekonomiks.

Obostrano postupno smanjivanje carina rezultiralo bi otvaranjem 145 hiljada radnih mjesta u Americi do 2025. godine, utvrdili su autori.

"Scenario eskalacije" pretpostavlja ipak kidanje veza između dvije vodeće svjetske ekonomije, uz procjenu da bi se u tom slučaju američki BDP mogao smanjiti za 1.600 milijardi dolara u sljedećih pet godina, broj radnih mjesta u 2022. za 732 hiljade, te za 320 hiljade do 2025. godine, prenosi Hina.

Studija je objavljena samo nekoliko dana prije no što će u Bijelu kuću ući novoizabrani predsjednik Džo Bajden i započeti veliku analizu američke trgovinske politike, uključujući konsultacije sa saveznicima o Trampovim kaznenim carinama, napominje Rojters.

Bajden je rekao da ih u dogledno vrijeme ne planira mijenjati, ali da će sarađivati ​​sa saveznicima kako bi izvršio pritisak na Kinu da promijeni trgovinsku politiku.

Predsjednik USCBC-a Kreg Alen podupirao je Trampova nastojanja da promijeni kinesku politiku u pitanjima trgovine i prenosa tehnologije, a sada ističe da je važno da udruženje artikuliše moguće posljedice političkih odluka o američko-kineskim odnosima.

"U slučaju carina, vrlo je važno da razumijemo puni ekonomski trošak takvih odluka", rekao je Alen na konferenciji za novinare.

Studija procjenjuje da američki izvoz u Kinu izdržava 1,2 miliona radnih mjesta u SAD i da kineske multinacionalne kompanije direktno zapošljavaju 197 hiljada Amerikanaca. Američke su kompanije u 2019. u Kinu uložile 105 milijardi dolara, navodi se.

"Budući da će Kina u idućoj deceniji biti generator oko trećine globalnog rasta, očuvanje pristupa kineskom tržištu sve je važnije za svjetski uspjeh američkih kompanija", zaključak je studije.

Bonus video: