Ekstremisti pobjegli u mračne ćoškove interneta

Neviđene mjere bezbjednosti uoči Bajdenove inauguracije. Zbog pojačanog nadzora onlajn aktivnosti, mnogi korisnici prešli na kanale komunikacije koje je teže pratiti

21808 pregleda 121 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policijski zvaničnici su se pripremili za marševe pristalica Donalda Trampa za vikend u svih 50 prijestonica, postavili barijere i pozvali Nacionalnu gardu da pokuša da spriječi nasilje koje je uzdrmalo SAD šestog januara.

FBI je upozorio policijske agencije na moguće oružane proteste ispred vlada svih 50 država počev od 16. januara do okončanja inauguracije Džoa Bajdena 20. januara, podstaknutih Trampovim pristalicama koje mu vjeruju da su izbori pokradeni.

Aktivnosti policije su uglavnom fokusirane na današnji dan, kada antivladin “bugalu” pokret planira proteste u svih 50 država, prenio je Rojters.

“Spremni smo za najgore, ali se nadamo da će oni koji odluče da protestuju ispred naše vlade, to činiti mirno”, rekao je direktor policije države Mičigen Džo Gasper na konferenciji za novinare u petak.

Utisak da je pobuna šestog januara bila uspješna mogla bi podstaći domaće ekstremiste na dodatno nasilje, prema vladinom obavještajnom biltenu od srijede.

U Zajedničkom obavještajnom biltenu, koji su sastavili FBI, Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost i Nacionalni centar za kontraterorizam, upozorava se i da će “lažni narativi” o izbornoj krađi poslužiti kao stalni katalizator za ekstremističke grupe.

Hiljade naoružanih pripadnika Nacionalna garde raspoređeno je na ulicama Vašingtona u demonstraciji sile bez presedana u američkoj prijestonici. Nacionalni mol i znamenitosti grada biće zatvoreni za posjetioce tokom naredne nedjelje.

Eksperti su kazali da su prijestonice ključnih država poput Viskonsina, Mičigena, Pensilvanije i Arizone među onima kojima prijeti najveći rizik od nasilja. Međutim, i države koje su manje vjerovatna žarišta, preduzele su mjere predostrožnosti.

Grafik
Grafikfoto: Graphic News

Suzan Spolding, bivša podsekretarka Ministarstva za unutrašnju bezbjednost, kaže da objava jakih mjera bezbjednosti može da djeluje kao efikasno odvraćanje.

“Jedan od načina na koji možete potencijalno ublažiti problem je snažan bezbjednosni nastup. Pokušavate da odvratite ljude od toga da bilo šta pokušaju”, izjavila je za Rojters Spoldingova, sada viša savjetnica u Centru za strateške i međunarodne studije.

Neke milicije i druge grupe su poručile sljedbenicima da ostanu kod kuće, zbog povećane bezbjednosti ili rizika da su planirani događaji policijske zamke. Ipak, Majkl Hajden iz Južnjačkog pravnog centra za siromašne kaže da odavno nije bio ovako zabrinut zbog mogućeg nasilja. Jedan od faktora je to što je zbog utiska da tehnološke kompanije poput Tvitera cenzurišu konzervativne glasove došlo do udruživanja desničarskih ekstremista i običnih republikanaca radi zajedničkog cilja.

“To je dovelo do svojevrsnog objedinjavanja nezadovoljstva između grupa koje ranije nisu imale nikakvu vezu”, rekao je Hajden.

Nakon pobune na Kapitolu, u kojoj je stradalo pet osoba, federalne policijske agencije su pojačale nadzor komunikacije ekstremista na internetu. Ultradesničarski ekstremisti su mjesecima otvoreno objavljivali prijetnje na javnim sajtovima. Sada, na oprezu zbog nadzora i usljed obračuna od strane društvenih mreža, neki su premjestili onlajn komunikaciju u privatne pričaonice ili manje poznate platforme koje bi mogle otežati otkrivanje tih prijetnji, piše Rojters.

Nedugo nakon napada na sjedište Kongresa, jedan predsjednikov pristalica je objavio poruku na sajtu naklonjem Trampu, TheDonald.win. Inspirisan pokušajem rulje da spriječi poslanike da potvrde Bajdenovu izbornu pobjedu, korisnik CONN_WYNN je objavio da je vrijeme da se ostavi tastatura i krene u borbu za svoju državu.

Nakon dva dana, na vrata su mu zakucali agenti iz ogranka FBI u San Francisku, sudeći prema objavi koju je CONN_WYNN postavio na isti sajt.

“Razmislite prije nego što objavite. Oni posmatraju. Saznao sam to na teži način”, objavio je korisnik, zajedno sa fotografijom vizitkarte agenata.

Prije napada na Kapitol, ovakva objava možda ne bi izazvala posjetu agenata FBI. Međutim, policijske agencije su nakon pobune pojačale nadzor komunikacije ekstremista na internetu. Ta aktivnost bi, kako upozoravaju zvaničnici, mogla biti rani znak upozorenja na planirane napade povodom Bajdenove inauguracije.

Nekoliko sajtova društvenih mreža koji su popularno utočište ultradesničarskih stavova ugašeno je tokom prošle nedjelje zbog nasilne retorike. Epl i Amazon su, na primjer, suspendovali sajt Parler jer nije preduzeo adekvatne mjere da spriječi širenje objava koje podstiču na nasilje.

Neki korisnici su zbog toga prešli na privatnije platforme poput aplikacije za poruke Telegram, i manje poznate sajtove društvenih mreža poput MeWe. FBI je dobio skoro 100.000 “dojava digitalnih medija” o potencijalnim neredima u vezi sa izborom i Bajdenovom inauguracijom, rekao je jedan zvaničnik novinarima u utorak.

Džared Mepls, direktor Kancelarije Nju Džersija za unutrašnju bezbjednost i pripravnost, rekao je Rojtersu da pojačavaju aktivnosti da bi ušli u trag mogućim domaćim ekstremističkim prijetnjama i “osigurali da budemo svjesni šta se priča na internetu”.

Ekstremisti koji žele politički motivisani građanski rat i oni koji žele rasni rat “mogli bi iskoristiti period nakon upada u Kapitol za napade u cilju destabilizacije i kulminiranja nasilja u SAD, navedeno je u obavještajnom biltenu.

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je u četvrtak da njegova agencija prati pozive na potencijalne oružane proteste i dodao da je jedan od stvarnih izazova na internetu pokušaj da se razluči šta je želja, a šta namjera.

Obračun sa javnim ekstremističkim sadržajem nije obavezno dobra vijest za policiju, kaže Majk Sena iz obavještajnog centra Sjeverna Kalifornija, koji nadzire prijetnje i olakšava razmjenu informacija.

“Kada ugasite neku platformu koja ima javni pristup, tjerate ljude da se sakriju”, kaže Sena.

“To nam je često jedini način da ih nađemo jer je moguće vidjeti njihove razgovore i saopštenja”.

Dobra strana tjeranja ekstremista u “podzemlje je to što im je teže da radikalizuju druge kada nemaju pristup popularnim platformama”, dodaje Sena.

Policiji je teško da utvrdi da li osobe koje prijete na internetu imaju namjeru da naude nekome ili samo “na tastaturi pokazuju junaštvo”, rekao je novinarima ove nedjelje Stiven Dantuano, pomoćnik direktora ispostave FBI u Vašingtonu.

Sloboda govora u SAD je snažno zaštićena Prvim amandmanom Ustava. Federalni agenti su u Kvinsu u Njujorku u utorak uhapsili Eduarda Floreu u njegovom domu, na osnovu optužbe u vezi sa oružjem nakon što je na Parleru objavio nasilne prijetnje 5-6. januara.

Florea je objavio da ima “gomilu naoružanih momaka spremnih da se rasporede” u Vašingtonu i prijetio smrću novoizabranom demokratskom senatoru iz Džordžije, crncu Rafaelu Varnoku. Florein advokat je na sudu rekao da su njegove objave “brbljanje na internetu”.

Na Telegramu je Enrike Tario, vođa ultradsničarske grupe Praud bojs, pozdravio nove korisnike “najmračnijeg dijela mreže” objavama o opsadi Kapitola povezanim sa ostalim kanalima Praud bojsa na tom servisu. Gab.com, društvena mreža popularna među ultradesničarima, objavila je na Tviteru u četvrtak da je prošle nedjelje privukla 2,3 miliona novih korisnika. Dejvid Burghart, izvršni direktor Instituta za istraživanje i obrazovanje o ljudskim pravima, koji prati aktivnosti ekstremista, rekao je da je skoro polovina planiranih protesta povodom inauguracije koje je njegova grupa pratila, otkazano ili prešlo u podzemlje.

U dopisu kancelarije FBI u Virdžiniji 5. januara, naglašeno je da je teško utvrditi koje su prijetnje u vezi sa inaguracijom stvarne, a koje samo prazna priča. U dopisu se opisuje moguće nasilje Trampovih pristalica u Kapitol. Mnoge policijske agencije su umanjile tu opasnost dijelom zato što je FBI označio taj materijal kao nepotvrđene podatke iz otvorenih izvora, piše Rojters. Eksperti za ekstremizam su primijetili i da se nasilna retorika užarila na onlajn forumima, uključujući Fejsbuk, Gab i Parler u danima uoči napada na Kapitol. “Bilo je zastrašujuće koliko su ljudi bili otvoreni povodom nasilja koje su željeli da počine”, rekla je Rojtersu Melisa Rajan, direktorica Kard stratedžis, konsultantske firme koja istražuje dezinformacije.

Na sajtu TheDonald.win, na primjer, govorilo se o ubistvu članova Kongresa i čak dijelili savjeti o tome kako se veže omča, kaže Rajan.

Pošto su mnogi korisnici prešli na kanale komunikacije koje je teže pratiti, ovakve prijetnje je sada teže uočiti.

Bonus video: