Nacionalna garda i policija nastoje da spriječe ponavljanje nasilja

Manji protesti ispred skupština širom SAD: Demonstrirali desničari, neki su imali oružje

Neki su rekli da podržavaju predsjednika Donalda Trampa dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive pretjeranom miješanju vlade u živote građana

4464 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od demonstranata, Foto: AP
Jedan od demonstranata, Foto: AP

Male grupe demonstranata iz desničarskih grupa, od kojih su neki nosili oružje - okupile su se tokom jučerašnjeg dana ispred dobro čuvanih državnih skupština širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dok vojnici Nacionalne garde i policija nastoje da spriječe ponavljanje nasilja koje je 6. januara izbilo kod američkog Kongresa.

Nije bilo izvještaja o sukobima policije i demonstranata, prenosi Glas Amerike.

Mjere bezbjednosti su pojačane proteklih dana nakon što je Federalni istražni biro (FBI) upozorio na moguće proteste u Vašingtonu, kao i ispred skupština svih 50 saveznih država SAD, uoči inauguracije novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena 20. januara.

Male grupe od nekoliko desetina ljudi demonstrirale su u nekim državnim prijestonicama.

Neki su rekli da podržavaju predsjednika Donalda Trampa dok su drugi rekli da su došli da izraze svoju podršku pravima vlasnika oružja ili se protive pretjeranom miješanju vlade u živote građana.

Kako je dan proticao bez sukoba, osjećalo se olakšanje među američkim zvaničnicima, iako nisu bili spremni da se opuste.

Snažno prisustvo policije možda je odvratilo demonstrante.

Proteklih dana, neki ekstremisti su upozoravali jedni druge da ne upadnu u "zamku snaga reda."

Zbog prijetnje da će se ekstremističke grupe okupiti ispred državnih skupština širom zemlje, pojedini guverneri su odlučili da uvedu snažne bezbjednosne mjere, manje od dvije nedjelje poslije upada rulje u američki Kongres.

Ograde, zabarikadirani prozori i kordoni policije i pripadnika Nacionalne garde su potpuno promijenili izgled državnih skupština uoči demonstracija koje se očekuju u danima pred inauguraciju novog predsjednika.

Pojačane mjere bezbjednosti treba da zaštite sjedišta državnih vlada od nasilja kakvo se dogodilo u prijestonici Vašingtonu 6. januara, kada su pristalice predsjednika Trampa upale u zgradu Kongresa za vrijeme potvrde izbornih rezultata.

FBI je upozorio na moguće proteste naoružanih osoba ispred Kapitola u Vašingtonu i kod svih 50 državnih skupština počevši od proteklog vikenda.

U nekim porukama na društvenim mrežama, nedjelja se pominjala kao dan za demonstracije.

Preporučujemo za Vas