Statistički zvaničnik: BDP Kine je u plusu 2,3 odsto 2020. ali je najniži u 44 godine u toj zemlji

"U 2020. godini kineska privreda suočila se sa ozbiljnom i kompleksnom situacijom kako u zemlji tako i u inostranstvu zbog ogromnih posljedica epidmije novog koronavirusa" rekao je na konferenciji za novinare zvaničnik Nacionalnog biroa za statistiku Ning Đidže

3140 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kina je tokom 2020. godine bila jedna od rijetkih svjetskih privreda koja je zabilježila rast uprkos pandemiji koronavirusa, sa rastom od 2,3 odsto, ali to je njena najniža stopa rasta u posljednjih 44 godina. "U 2020. godini kineska privreda suočila se sa ozbiljnom i kompleksnom situacijom kako u zemlji tako i u inostranstvu zbog ogromnih posljedica epidmije novog koronavirusa" rekao je danas na konferenciji za novinare zvaničnik Nacionalnog biroa za statistiku Ning Đidže. Privredni rast je međutim u znatnom padu u odnosu na 2019. godinu kada je zemlja bilježila rast od 6,1 odsto, što je već bio najniži nivo u gotovo tri decenije. Kina, prva zemlja pogođena epidemijom koronavirusa u svijetu je u prvom kvartalu 2020. bilježila istorijski pad privredne aktivnosti od 6,8 odsto, poslije mjera zaključavanja bez presedana kojom je zaustavljena sva aktivnost. Uz postepeno poboljšanje zdravstvenih uslova od proljeća BDP je ponovo počeo da raste. U posljednjem kvartalu 2020. godine BDP je porastao 6,5 odsto i tako stigao do nivoa prije pandemije, naveo je nacionalni biro za statistiku. Za razliku od većine drugih zemalja koje su morale da objave recesiju, kineska privreda je imala zavidno kretanje tokom većeg dijela 2020. godine, rekao je analitičar Sjao Čun Su, iz agencije Mudis (Moody's). Zvanični podaci rasta u Kini se uvijek pažljivo prate s obzirom na njen značaj u svjetskoj privredi, a ta zemlja služi i kao barometar za nadani oporavak svetskog rasta. Privredni rast od 2,3 odsto na kome mogu da joj zavide zapadne privrede je ipak za Kinu najslabiji učinak od kraja maostičke ere 1976. godine. Industrijska proizvodnja u Kini je u decembru zabilježila najviši rast u 2020. sa 7,3 odsto na godišnjem nivou.

Prodaja na malo, glavni indikator potrošnje je sa druge strane usporila, sa rastom od samo 4,6 odsto u decembru, u odnosu na pet odsto prethodnog meseca.

Bonus video: