prvi put od početka pandemije

U Izraelu više od 10.000 zareženih za jedan dan

Prema statistici Univerziteta Oksford Izrael je u poslednjih sedam dana prvi u svijetu po broju novozaraženih po glavi stanovnika, ispred Portugala, Andore, Češke, Irske i Libana

1344 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Više od 10.000 novih slučajeva zaraze korona virusom u jednom danu zabilježeno je u Izraelu, što je prvi put od početka pandemije, javljaju danas izraelski mediji.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji premašio je 562.000, a od posljedica kovida-19 preminulo je 4.049 ljudi.

Stopa pozitivnih testova je veća od 10 procenata, prvi put posle tri mjeseca.

Prema statistici Univerziteta Oksford Izrael je u poslednjih sedam dana prvi u svijetu po broju novozaraženih po glavi stanovnika, ispred Portugala, Andore, Češke, Irske i Libana.

Na taj broj je uticala činjenica da je Izrael četvrti u svijetu po broju testova na kovid-19 po glavi stanovnika u istom periodu.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i ministar zdravlja Juli Edelštajn ne osvrću se međutim na statistiku o zaraženima već na Tviteru danas ističu uspešnu kampanju vakcinacije, najbržu u svetu.

Vakcine bi tek trebalo da uspore tempo širenja zaraze.

Edelštajn je rekao da je u ponedeljak postignut novi dnevni rekord i da je vakcinisano 186.000 ljudi, uključujući 114.000 drugom dozom.

Gotovo 2,2 miliona od ukupno 9,29 stanovnika Izraela je primilo prvu dozu, a oko 422.000 ih je primilo obe.

"Mi nastavljamo punom snagom, otvarajući našu ekonomiju i vraćajući se (normalnom) životu", poručio je Netanjahu na Tviteru.

Normalan život još nije na vidiku imajući u vidu da se takozvani korona virus kabinet sastaje danas popodne da odluči da li će biti produžene postojeće restrikcije koje važe u cijeloj zemlji.

Preporučujemo za Vas