Izrael odobrio izgradnju stanova prije kraja mandata Trampove administracije

Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a glavni grad će biti istočni Jerusalim

3202 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Izraelska ljevičarska organizacija Mir sada (Šalom akšav) saopštila je danas da je vlada Izraela odobrila izgradnju gotovo 2.600 novih stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu i u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, dan prije stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika SAD Džozefa Bajdena.

Izraelske vlasti su ubrzale donošenje odluka o izgradnji stanova na okupiranoj Zapadnoj obali ove nedJelje u poslJednjem trenutku, prije kraja mandata administracije predsjednika SAD Donalda Trampa.

Palestinci na toj teritoriji planiraju da osnuju nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze, a glavni grad će biti istočni Jerusalim.

"Mir sada", koji se protivi jevrejskim naseljima i nadgleda njihovu izgradnju, naveo je da je većina novih vladinih tendera za stanove na Zapadnoj obali objavljena posljednjeg dana Trampovog mandata.

Ranije ove nedjelje odobreni su planovi o izgradnji gotovo 800 domova za Jevreje u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Izrael je ubrzao širenje jevrejskih naselja otkako je Tramp izabran za lidera SAD, jer njegova administracija to nije kritikovala i 2018. godine je saopštila da ne smatra ta naselja nelegalnim po medđunarodnom pravu.

Po podacima organizacije "Mira sada" Izrael je odobrio i napredovao u izgradnji više od 12.000 stanova 2020. što je najviše u jednoj godini od 2012. od kada se to bilježi.

Očekuje se da će Bajden usvojiti tradicionalni stav SAD protivljenja širenju jevrejskih naselja na teritorijama koje je izraelska vojska osvojila u Šestodnevnom ratu 1967. godine, što će dovesti do napetosti u odnosima sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Bonus video: