Izraelska policija uhapsila trojicu turskih turista u Jerusalimu

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je za agenciju Frans pres da su trojica Turaka uhapšena zbog umješanosti u incident s policijom na Haram al-Šarifu, Uzvišenom utočištu, kako to sveto mjesto zovu Arapi, odnosno Brdu hrama, kako kažu Jevreji
0 komentar(a)
Jerusalim, Foto: Reuters
Jerusalim, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2017. 15:48h

Izraelska policija je danas saopštila da je uhapsila trojicu turista iz Turske poslije "incidenta" poslije molitvi petkom u podne u jerusalimskom Starom gradu.

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak na kojem se vidi sukob između grupe muškaraca u crvenim košuljama sa turskom zastavom i izraelskih policajaca.

Policijski portparol Miki Rozenfeld izjavio je za agenciju Frans pres da su trojica Turaka uhapšena zbog umješanosti u incident s policijom na Haram al-Šarifu, Uzvišenom utočištu, kako to sveto mjesto zovu Arapi, odnosno Brdu hrama, kako kažu Jevreji.

Rozenfeld je najavio da će ta trojica uhapšenih biti izvedena pred sud tokom dana.

Turska novinska agencija Anadolija je javila da dvojica od trojice uhapšenih imaju dvojno tursko i belgijsko državljanstvo, a da su uhapšeni zbog napada i otpora izraelskoj policiji, dok je treći optužen za remećenje javnog reda i nelegalne demonstracije.

Turska je jedan od najglasnijih kritičara odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da 6. decembra prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Od tada je napetost porasla ne samo u tom gradu, već i na okupiranoj Zapadnoj obali i na granici pojasa Gaze, gdje je u sukobima s izraelskim snagama bezbjednosti i u izraelskim vazdušnim udarima u odgovoru na raketiranje poginulo 11 Palestinaca.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poslije Trampovog priznanja Jerusalima kao samo izraelskog, iako Palestinci namjeravaju da u istočnom delu grada osnuju sjedište svoje buduće države, na samitu Organizacije islamske saradnje u Istanbulu označio Izrael "terorističkom državom" koja" ubija djecu", najavivši da će se protiv tog poteza SAD boriti svim sredstvima.

Turska i Izrael su prošle godine normalizovali odnose poslije šest godina krize nastale 2010. godine zbog upada izraelskih mornaričkih komandosa na turski brod koji je nosio pomoć pojasu Gaze. Od tada je saradnja pojačana posebno u oblasti energetike, ali Erdogan koji brani palestinski cilj i dalje je kritikovao jevrejsku državu.

Bonus video: