antipatija Pekinga prema administraciji bivšeg predsjednika sad

Kina kaznila Trampove zvaničnike

U izjavi objavljenoj samo nekoliko minuta nakon inauguracije novog predsjednika SAD, Džozefa Bajdena, Peking je proglasio zabrane putovanja i poslovna ograničenja Trampovim zvaničnicima

2618 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Kina je uvela sankcije za skoro 30 bivših zvaničnika administracije predsjednika SAD Donalda Trampa kome je danas istekao mandat, i to već nekoliko trenutaka pošto su napustili funkciju.

U izjavi objavljenoj samo nekoliko minuta nakon inauguracije novog predsjednika SAD, Džozefa Bajdena, Peking je proglasio zabrane putovanja i poslovna ograničenja Trampovom državnom sekretaru Majku Pompeu, savjetniku za nacionalnu bezbjednost Robertu O'Brajnu i ambasadorki u Ujedinjenim nacijama, Keli Kraft.

Kažnjeni su i Trampov ekonomski savjetnik Piter Navaro; njegov vodeći diplomata za Aziju, Dejvid Stilvel; sekretar za zdravstvo Aleks Azar; bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton i strateg Stiven Benon.

Sankcije uglavnom nemaju praktičan značaj, ali podvlače kolika je antipatija Pekinga prema Trampovoj administraciji koju je smatrala neprijateljskom.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je obrazložilo da su "proteklih nekoliko godina neki antikineski političari u Sjedinjenim Državama, iz svojih sebičnih političkih interesa i predrasuda i mržnje prema Kini, i ne uvažavajući interese kineskog i američkog naroda, planirali, promovisali i izveli niz suludih poteza kojima su se ozbiljno umiješali u unutrašnje poslove Kine, potkopali kineske interese, uvrijedili kineski narod i ozbiljno poremetili kinesko-američke odnose".

U utorak je Pompeo represivne mjere vlasti Kine nad muslimanskim etničkim manjinama nazvao "genocidom", te je moguće da slijede nove američke sankcije protiv kineskih zvaničnika.

Trampova administracija je od prošle godine neprestano pojačavala pritisak na Kinu, a još više posljednjih mjeseci. Tokom posljednjih nedjelja na vlasti, ta administracija je udarila na mnoge kineske zvaničnike sankcijama zbog njihovih postupaka na Tibetu, Tajvanu, u Hong Kongu i Južnokineskom moru.

Preporučujemo za Vas