"Amerika okreće novi list"

Demokrate preuzele kontrolu i nad Senatom SAD

Demokratska stranka će danas prvi put u poslednjih 10 godina steći kontrolu i nad Bijelom kućom i nad oba doma Kongresa SAD, u trenutku kada se Bajden suočava sa izazovom pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica

4685 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Tri nova američka senatora položita su zakletvu, nedugo po stupanju na dužnost predsjednika države Džozefa Bajdena, čime je Demokratska stranka zvanično osigurala kontrolu i nad gornjim domom Kongresa SAD.

Uz funkcije predsjednika i potpredsjednika države, demokrate će u naredne dvije godine kontrolisati i Predstavnički dom i Senat, što će Bajdenu omogućiti da sprovede ambiciozan plan u suočavanju sa krupnim izazovima, navodi Asošiejted pres.

Nekoliko sati nakon što je i nova potpredsjednica SAD Kamala Haris položila zakletvu, pred njom su, pošto je po funkciji predsjedavajuća Senatu, isto učinila tri nova senatora iz Demokratske stranke, Džon Osof, Rafael Vornok i Aleks Padilja.

Odnos demokrata i republikanaca u Senatu je 50 prema 50, ali u tom slučaju presuđuje glas predsjedavajućeg, a to je Kamala Haris.

Osof (33), najmlađi senator u aktuelnom sazivu, nekada istraživački novinar, rekao je da "Amerika danas okreće novi list".

"Okrećemo novi list poslije četiri godine, ponovo ćemo ujediniti zemlju, poraziti pandemiju koronavirusa, hitno obezbijediti ekonomsku pomoć ljudima", kazao je Osof.

Osof i Vornok, crni baptistički sveštenik, postali su senatori Džordžije, pošto su 5. januara u drugom krugu izbora porazili kandidate republikanaca.

Njihove pobjede predstavljaju izvjesno iznenađenje pošto Džordžija u posljednjih 20 godina nije izabrala senatora iz redova Demokratske stranke.

Padilju je guverner Kalifornije imenovao za člana Senata nakon što je ostalo upražnjeno mjesto Kamale Haris.

Amerikanci svake dvije godine biraju svih 435 članova Predstavničkog doma i trećinu senatora, čiji mandat traje šest godina.

Demokratska stranka će danas prvi put u poslednjih 10 godina steći kontrolu i nad Bijelom kućom i nad oba doma Kongresa SAD, u trenutku kada se Bajden suočava sa izazovom pandemije koronavirusa i njenih ekonomskih posljedica, kao i sa bolnim političkim podjelama, intenziviranim poslije upada pristalica dosadašnjeg predsjednika Donalda Trampa u parlament 6. januara.

Pandemija je u SAD odnijela više od 400.000 života, a Bajden predlaže paket za oporavak vrijedan 1.900 milijardi dolara za distribuciju vakcina protiv koronavirusa i za obnovu ekonomije.

Preporučujemo za Vas