Matis: Olujni oblaci nad Korejskim poluostrvom

Za američku vojsku, fokus je bio na pripremi vojnika za slučaj da do pokreta dođe
53 pregleda 3 komentar(a)
Džejms Matis, Foto: Reuters
Džejms Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.12.2017. 15:07h

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis rekao je da se "olujni oblaci navlače" nad Korejskim poluostrvom i da vojska SAD mora biti spremna za rat da bi pomogla diplomatama koje rade na rješenju krize.

Ne najavljujući sukob, Matis je juče pred nekoliko desetina vojnika rekao da diplomatija ima najviše šanse da spriječi rat ako riječi SAD prate snažne i spremne oružane snage.

"Moji dobri mladi vojnici, jedini način da naše diplomate govore s autoritetom i da im se vjeruje je ako ste vi spremni za pokret", rekao je Matis, penzionisani general marinaca.

Njegova izjava je došla istovremeno s uvođenjem novih sankcija protiv Sjeverne Koreje u Savjetu bezbjednosti UN, kojima je značajno ograničen izvoz nafte u tu zemlju a svim ostalim državama naloženo da sjevernokorejske radnike pošalju kući u roku od dvije godine. Oni se smatraju ključnim izvorom finansijskih sredstava za vladu Kim Džong Una.

Predsjednik SAD Donald Tramp i drugi američki zvaničnici su više puta pretili vojnom akcijom. Neki funkcioneri su te poruke opisali kao dvostrane: da izvrši pritisak na Pjongjang da uđe u dijalog o eliminaciji svog nuklearnog arsenala i da motiviše ključne regionalne sile, Rusiju i Kinu, da same izvrše pritisak na Kima da bi se rat izbjegao.

Za američku vojsku, fokus je bio na pripremi vojnika za slučaj da do pokreta dođe.

U Južnoj Koreji je stalno stacionirano oko 28.000 američkih vojnika, ali bi u slučaju rata bilo potrebno još mnogo hiljada za izvršenje raznih zadataka, uključujući i kopnenu borbu.

Matis je rekao da još uvijek nema plana za eventualnu evakuaciju porodica vojnika iz Južne Koreje kao i da vjeruje da diplomatija može da okonča krizu.

"Ne mislim da smo došli do te tačke", rekao je on ali dodao da postoji rezrvni plan kojim bi porodice vojnika bile sklonjene "u najkraćem roku".

Prema njegovim riječima, nema mnogo šanse da Sjeverna Koreja napadne Zimske olimpijske igre, koje u februaru počinju u Južnoj Koreji.

"Ne mislim da je Kim toliko glup da napadne cijeli svijet ubijajući im sportiste", rekao je Matis.

Pre Fort Braga, Matis je posjetio vojnike u Gvantanamu, na Floridi i još jednoj bazi u Sjevernoj Karolini.

Bonus video: