bijela kuća

Bajden traži produženje sporazuma o nuklearnom oružju s Rusijom

"Predsjedniku je već odavno jasno da je sporazum Novi START u interesu nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država", kazala je portparolka Bijele kuće

3061 pregleda 2 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden tražiće petogodišnje produženje sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START s Rusijom, potvrdila je u četvrtak Bijela kuća.

"Predsjedniku je već odavno jasno da je sporazum Novi START u interesu nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Država. A ovo produženje ima još više smisla kada je odnos s Rusijom suparnički kakav je u ovom trenutku", kazala je na brifingu portparol Bijele kuće Džen Saki.

Takođe je rekla da je Bajden američke obavještajne službe "zadužio" za potpunu procjenu hakovanja Solar Windsa, miješanje Rusije u izbore 2020, rusku upotrebu hemijskog oružja protiv opozicionara Alekseja Navaljnog i navodno plaćanje napada na američke vojnike u Avganistanu, prenosi Hina.

"Čak i kad radimo s Rusijom na unaprjeđivanju američkih interesa, istovremeno radimo i na tome da Rusija odgovora za svoje nepromišljene i kontradiktorne postupke", rekla je Saki.

Sporazum ističe  5. februara

Sporazum o kontroli naoružanja koji bi trebalo da istekne 5. februara ograničava Sjedinjene Države i Rusiju na posjedovanje najviše 1550 razmještenih strateških bojevih glava.

Takođe, ograničava posjedovanje razmještenih raketa i aviona koji ih mogu nositi.

U slučaju da se ugovor ne produži, prestala bi sva ograničenja za raspoređivanje američkih i ruskih strateških nuklearnih bojevih glava i sistema koji ih nose, što bi potencijalno moglo pokrenuti novu trku u naoružanju, upozorili su stručnjaci za politiku.

Kremlj je u srijedu saopštio da je i dalje sklon produženju bilateralnog sporazuma te da će pozdraviti napore za postizanje dogovora koje je obećala administracija novoizabranog predsjednika Džoa Bajdena.

Preporučujemo za Vas