čekaju detalje bajdenovog predloga

Kremlj pozdravio predlog SAD da se produži nuklearni sporazum

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obije sile smiju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera

3262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kremlj je danas pozdravio predlog američkog predsjednika Džozefa Bajdena za petogodišnje produženje važenja jedinog preostalog sporazuma Rusije i SAD o kontroli nuklearnog naoružanja, koji ističe za manje od dvije nedjelje.

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da se Rusija zalaže za produženje sporazuma i čeka da vidi detalje američkog predloga.

Bijela kuća je sinoć saopštila da je Bajden predložio Rusiji petogodišnje produženje sporazuma Novi START.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obije sile smiju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja, nakon što su se dvije sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987. godine.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost.

Preporučujemo za Vas