Na Trgu Tjenanmen ubijeno najmanje 10.000 ljudi?

Procjena iznesena 5. maja 1989., dan nakon pokolja, gotovo je deset puta viša od opšte prihvaćenih podataka o nekoliko stotina do najviše hiljadu mrtvih
0 komentar(a)
Tjenanmen, Foto: Screenshot (YouTube)
Tjenanmen, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 23.12.2017. 09:44h

U pokolju na Tjenanmenu u Pekingu poginulo je najmanje 10.000 osoba, pokazuju podaci iz britanskog arhiva koji nudi priču iz noćne more o vojnom gušenju demokratskih protesta 1989. godine

"Minimalna procjena poginulih civilnih žrtava iznosi 10.000", zaključuje tadašnji britanski ambasador Alan Donald u tajnom telegramu upućenom Londonu.

Taj dokument iz Britanskog nacionalnog arhiva objavljen je više od 28 godina nakon krvavih događaja.

Procjena iznesena 5. maja 1989., dan nakon pokolja, gotovo je deset puta viša od opšte prihvaćenih podataka o nekoliko stotina do najviše hiljadu mrtvih, prenosi agencija Hina.

Britansku procjenu smatra vjerodostojnom francuski proučavalac Žan Pjer Kabestan koji podsjeća da se prema dokumentima sa kojih je skinuta oznaka tajnosti poslednjih godina u SAD-u dolazi do sličnih brojki.

"Radi se o dva dovoljno nezavisna izvora koja ukazuju na istu stvar", rekao je Kabestan.

Podaci britanskog ambasadora "nisu toliko iznenađujući s obzirom na to koliko je u Pekingu bilo svijeta, mobilizovanih ljudi" protiv kineske vlade, ističe Kabestan sa Baptističkog univerziteta u Hong Kongu koji je u glavnom gradu Kine bio u danima koji su prethodili represiji.

Izvještaj Alana Donalda pruža zastrašujuće svjedočanstvo o nasilju počinjenom u noći između 3. i 4. maja kad je kineska vojska ušla u Peking kako bi prekinula sedmonedjeljne proteste na Trgu Tjenanmen, simboličnom centru komunističke vlasti.

Kineski režim koji je stvorio tabu o tom razdoblju, objavio je krajem maja 1989. da je u suzbijanju "kontrarevolucionarnih nemira" poginulo 200 civila i "nekoliko desetina" pripadnika snaga reda.

Bonus video: