U ponedjeljak nastavak procedure opoziva Trampa

Demokrate i republikanci imaju po 50 mjesta u gornjem domu Kongresa, a demokratska potpredsjednica SAD Kamala Haris, po Ustavu, ima odlučujući glas u tom tijelu

7404 pregleda 6 komentar(a)
Nensi Pelosi, Foto: Reuters
Nensi Pelosi, Foto: Reuters

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, planira da Senatu član o opozivu Donalda Trampa proslijedi u ponedjeljak, čime se pokreće početak suđenja bivšem predsjedniku pod optužbom za podsticanje pobune - upada u zgradu Kongresa 6. januara.

Vođa demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, objavio je danas taj raspored i rekao: "Biće suđenja!".

Tramp je prvi predsjednik kome je Predstavnički dom dva puta izglasao opoziv i prvi kome će suđenje za opoziv da se održi poslije napuštanja funkcije.

Vođa republikanaca u Senatu Mič Makonel predlagao je da se suđenje o opozivu Trampa odloži za februar da bi mu se dalo vremena da se pripremi za taj slučaj.

Predstavnički dom Kongresa glasao je prošle nedjelje za opoziv Trampa zbog podsticanja upada u Kongres 6. janaura, uz želju da suđenje u gornjem domu bude brzo, da bi se to završilo i zemlja krenula dalje.

"Republikanci u Senatu su snažno ujedinjeni iza principa da institut Senata, institucija predsjedništva, i bivši predsjednik Tramp lično zaslužuju pun i fer proces koji poštuje njegova prava i ozbiljna činjenična, pravna i ustavna pitanja o kojima se radi", posebno s obzirom na "neviđenu brzinu" procesa opoziva u Predstavničkom domu, rekao je Mekonel.

Demokrate i republikanci imaju po 50 mjesta u gornjem domu Kongresa, a demokratska potpredsjednica SAD Kamala Haris, po Ustavu, ima odlučujući glas u tom tijelu.

Bonus video: